Wil je niets liever dan van die laatste vakantiekilo's afkomen? Veel mensen schrappen dan als eerste pasta en brood van het menu, want: daar zitten koolhydraten in. 

En van koolhydraten word je dik, toch? Nou, nee. Uit onderzoek blijkt dat er ook koolhydraten zijn die je prima kunt eten zonder dat de weegschaal doorslaat.

Deze tropische nazomerdag is ideaal om de laatste vakantie-pondjes kwijt te raken. Lees hier hoe dat zit

Goede koolhydraten

Deze goede koolhydraten worden 'resistente zetmelen' genoemd. Resistente zetmelen bereiken de dunne darm niet (waar normaal gesproken voedsel wordt verteerd om zich vervolgens te verplaatsen naar de dikke darm). De korte keten vetzuren die ontstaat, wordt omgezet in energie – en niet in vet.

Geraffineerde koolhydraten in witte meelproducten als rijst en pasta worden juist snel door het lichaam opgenomen en wél omgezet in vetcellen. Even overslaan dus, als je van die vakantiekilo’s af wil komen.

Van bananen tot pasta

Nu vraag je je natuurlijk af: Welke koolhydraten behoren tot deze 'goede' groep? Nou, behoorlijk veel. Van volkoren granen, groenten en bonen, tot onrijpe bananen en bijvoorbeeld pannenkoekjes gemaakt van bruin rijstmeel.

Goed nieuws: zelfs in aardappelen en pasta zitten deze bijzondere zetmelen. Maar let op: zorg er wel voor dat je ze eerst laat afkoelen in de koelkast, want dan pas komen de resistente zetmelen vrij.