Zoveel suiker mag jouw kind per dag

Iedereen weet dat te veel suiker eten niet goed voor je is, maar wat is té veel suiker voor kinderen?

Volgens recent onderzoek van de American Heart Association is het duidelijk: kinderen tussen de 2 en 18 jaar zouden niet meer dan zes theelepels suiker (komt overeen met 25 gram en 100 calorieën) per dag mogen consumeren.

Toegevoegde suikers

Dit advies - gepubliceerd in het AHA magazine Circulation - moet ouders op weg helpen bij het reguleren van de suikerinname van hun kinderen. 

In deze verrassende producten zit meer suiker dan in een donut.

Het risico op gewichtstoename, obesitas, insulineresistentie, hoog cholesterol en leverziekte bij kinderen wordt zodoende aanzienlijk verlaagd. 

Op de lange termijn kunnen al deze gezondheidsproblemen een negatieve invloed hebben op eventuele hart- en vaatziekten.

Voordat je alle snacks verstopt of je kinderen een toetje ontzegt: het onderzoek richt zich uitsluitend op toegevoegde suikers, zoals fructose. Het gaat niet om natuurlijke suikers die in natuurlijke snacks - zoals fruit - zitten.

Bezuinigen

"Dit betekent niet dat kinderen helemaal moeten stoppen met snoepen", zegt Jaclyn London, voedingsdeskundige bij Good Housekeeping Institute.

"Het is een herinnering aan de stiekeme bronnen van toegevoegde suikers die hun weg vinden naar kinderen - meestal door vruchtensap en frisdrank, yoghurt, kant-en-klaar smoothies en andere bewerkte voedingsmiddelen."

Toch is er een heel makkelijke manier om te bezuinigen op toegevoegde suikers, volgens London:

"Laat je kinderen helpen in de keuken. Dat is een geweldige manier om ze verbonden te laten voelen bij het kookproces, waardoor ze meer open zullen staan om nieuwe voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, uit te proberen."

Tip de redactie