Wil je de dag gezond beginnen, dan lijkt opstarten met een smoothie een goed idee. Toch zijn die 'verse' fruit- en groentesappen niet altijd zo verantwoord als ze lijken.

Natuurlijk heb je het in eigen hand als je zelf gaat blenden. Maar wie daar te druk, gehaast of lui voor is en voor een kant-en-klaar mixje gaat, krijgt vaak meer suikers en vetten binnen dan gewenst.

Bekijk hier 7 tips om van je smoothie een voedzaam ontbijt te maken.

Dikmakers

Sappen van winkels en smoothiebars barsten vaak van de ongezonde ingrediënten. "Smoothies zijn vaak niet meer dan veredelde milkshakes", waarschuwt Tanya Zuckerbrot, diëtiste en founder van het 'F-Factor Diet', op NY Daily News.

Als voorbeeld noemt ze de drankjes van Jamba Juice, een grote Amerikaanse smoothieketen. "In een medium banaan-proteïne shake zitten 570 calorieën (23 gram vet, 58 gram koolhydraten en 49 gram suiker).

Dat zijn meer calorieën dan in een Big Mac (540 calorieën), meer koolhydraten dan in twee roomboter-croissants (56 gram) en meer suikers dan een blikje Coca Cola (39 gram)", aldus Zuckerbrot.

Overdosis fruit

De grote valkuilen zijn zoetstoffen als honing en agavesiroop. Daarnaast bestaat het gevaar dat je veel meer fruit (en dus suikers) binnenkrijgt dan aanbevolen.

Wist je dat smoothies je bloedsuikerspiegel sneller verhogen dan wanneer je de losse ingrediënten eet, omdat veel vezels verloren gaan in de blender? Ook worden suikers van vloeibare substanties sneller in je bloed opgenomen.

Het gevolg is een 'sugar rush' en een snel terugkerend hongergevoel.

Doe het zelf-zaak

Blijf je bij de smoothies als kickstart van je dag? Sta dan iets eerder op en maak ze lekker zelf. Gebruik verantwoorde hoeveelheden vezelrijke, verse ingrediënten en ijsblokjes, dan zit je hoe dan ook goed.

Wekelijks smoothie-, ontbijtrecepten én meer ontvangen in je mail? Maak dan nu een CookLoveShare account aan.