'Gewicht verliezen' staat op de to do-list van menig Nederlander. Dat puntje in de praktijk brengen, lukt er echter maar weinig. Afscheid nemen van al dat lekkers is ook lastig. Gelukkig schijnt er licht aan de horizon.

Want koolhydraatrijke gerechten - zoals pasta - schrappen, blijkt helemaal nergens voor nodig. Sterker nog, het regelmatig eten van een flink bord spaghetti, fusilli of penne kan zelfs helpen – hoera! – met afvallen.

Je pasta nóg sneller op tafel? Zo kook je pasta in 60 seconden

Tegenovergesteld effect

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Italiaanse Institute for Research, Hospitalization and Health Care Neuromed. Hierbij werden de eetgewoonten van maar liefst 23.000 mensen uitgebreid onder de loep genomen.

De conclusie is een vreugdesprongetje waard. Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.

Niet zo opscheppen, zeg

Het eten van pasta is een onmisbaar element in 'het Mediterrane dieet', waarvan al meerdere malen bewezen is dat het één van de gezondste manieren van leven is. Mocht je van plan zijn om drie keer op te scheppen vanavond, de onderzoekers benadrukken wél dat het eten van pasta gezond is zolang je er met mate van geniet.

Dat is natuurlijk weinig verrassend, maar hé: het goede nieuws is dat een bordje 'alla carbonara' of een zomerse pastasalade op z’n tijd dus méér dan prima is.

Zomerse pastasalade met courgette
Zomerse pastasalade met courgette