Bij de doorsnee barbecue vliegen de speklappen, vette worsten, burgers, romige sausjes en kilometers stokbrood je om de oren. Geen verstandig diner voor wie nog enigszins appetijtelijk op het strand wil verschijnen.

Dankzij deze leuke, slanke barbecuetips hoef je je gelukkig niet per sé van zo’n grillfestijn te onthouden.

Ja, ik grill

 1. Vergeet de groenten en de vis niet. Maak bijvoorbeeld heerlijke pakketjes van aluminiumfolie gevuld met stukken vis, groenten zoals paprika, champignon of aubergine en verse kruiden. Daar kan geen braadworst tegenop!
   
 2. Toch zin in vlees? Kies dan voor varianten met weinig vet zoals kip, biefstuk of tartaar. Marineer het vlees van tevoren en zelfs sausjes worden overbodig. Voor wie ze niet kan missen zijn rode sauzen en smaakmakers op magere yoghurt- of kwarkbasis een prima keuze.

  Video: zó krijg je dat vieze barbecuerooster razendsnel schoon.
   
 3. De grote barbecue-valkuil: te veel inkopen doen en álles meteen op het rooster leggen. Slimmer is om te inventariseren waar iedereen zin in heeft. Houd het tempo laag en neem de tijd om écht te genieten van het eten. Het is immers geen wedstrijd.
   
 4. Salades zijn fantastische bijgerechten voor bij de barbecue, maar probeer de kant-en-klare slaatjes te vermijden. Maak ze lekker vers en zelf, zodat je de controle houdt over wat je eet.
   
 5. Tijdens een barbecue is de verleiding groot om een tweede (of derde) keer op te scheppen. Maar waarom drie volle borden wegwerken als je normaal gesproken aan één portie voldoende hebt? Vul je bord één keer met al het lekkers dat op tafel staat, kies voor aardappels óf brood en ga bij een eventuele tweede ronde bijvoorbeeld voor wat extra salade.

Nog meer slanke barbecuetips? Bekijk de video om te zien welke happen (én drankjes) je beter kunt laten staan.

Klik hier voor meer CookLoveShare-artikelen op NU.nl.