Kom je nou wél of niet aan van eten na 20.00 uur?

Wie op zijn gewicht wil letten, moet ’s avonds na achten niet meer eten. Tenminste, dat is de gangbare mening onder mensen die diëten. Maar is het nou ècht zo? 

Al jaren is het een ijzeren wet voor mensen die op de lijn letten: alles wat je na 20.00 uur ’s avonds nog eet, zou niet meer verteren en sla je rechtstreeks op als vet. Deze ‘ijzeren wet’ wordt langzaam ontrafeld als een mythe. 

Volgens recente onderzoeken maakt het niet uit wannéér je iets eet, wel hoevéél je eet. Uiteindelijk gaat het om je energiebalans: het aantal calorieën dat je eet, min het aantal dat je verbrandt over een heel etmaal. Eet je meer dan je verbrandt, dan kom je aan. Eet je minder, dan val je af. 

En tóch is het beter

Er is wel een goede reden om ’s avonds niet – of slechts licht te eten. Na calorierijke, vette snacks, moet de maag hard werken, waardoor je minder ontspannen zult slapen. Nootjes of chips liggen letterlijk ‘zwaar op de maag’. Maar verteren doen ze, voor of na achten, allemaal.

En zo hoeft het ook niet

Wie niet ten prooi wil vallen aan lekkere snacktrek, zorgt dat hij rond etenstijd goed en voedzaam eet. Wil je dat echt makkelijk doen, probeer dan eens het CookLoveShare weekmenu. Leuk om al 'swipend' recepten te selecteren die op jouw smaak zijn afgestemd. 

 

Tip de redactie