Aardbeien zijn lekker: dat is natuurlijk de belangrijkste reden om ze vaak te eten. Maar ons zomerkoninkje heeft ook nog een paar verrassende kwaliteiten.

Je zou het niet zeggen maar aardbeien zijn super gezond: het zijn kleine vitamine C bommetjes. Alleen een kiwi heeft meer vitamine C. Een flink portie aardbeien en je zit al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. 

Goed voor (eh..tegen) de rimpels

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, het stofje dat de elasticiteit en veerkracht van je huid stimuleert. Zeker naarmate je ouder wordt, heb je dus alleen al om die reden vitamine C nodig.

Maar vitamine C is niet het enige natuurlijke antirimpelstofje in aardbeien. Aardbeien bevatten ook zogenaamd ellaginezuur dat helpt bij de negatieve effecten van bijvoorbeeld roken en zonlicht op de huid. Tegen de rimpels dus.

Ellaginezuur zit ook in andere voedingsmiddelen, zoals cranberries, frambozen en zwarte en blauwe bessen, maar die eten we toch minder makkelijk in flinke hoeveelheden. Blauwe bessen en frambozen zijn behoorlijk prijzig en zwarte bessen en cranberries eten we alleen als compôte of jam.

Meer food nieuws vind je op CookLoveShare.