Wat je nooit moet doen nadat je wijn hebt gedronken

Spoiler alert: het verkleuren van je tanden is niet het enige (nadelige) effect dat wijn kan hebben op de gezondheid van het gebit. Er is namelijk één ding wat je nooit meteen moet doen na het drinken van een glas wijn: je tanden poetsen.

Je tanden poetsen direct na het drinken van een glaasje wijn kan het tandglazuur ernstig beschadigen (tanderosie). Zowel rode als witte wijn bevat een hoge zuurgraad (wit nog veel meer dan rood) en daarom is het belangrijk om minimaal een half uur te wachten voordat je je tanden poetst. 

Het tandglazuur heeft tijd nodig om te 'herstellen' van een zuuraanval. Door meteen je tanden te gaan poetsen, verstoor je dat proces en poets je het tandglazuur - de bescherming van je gebit - weg. En eenmaal weg, komt glazuur niet meer terug. 

Dit meldde BBC News na een gesprek met een tandheelkundig professor over de effecten van wijn op het gebit. Extra wetenschappelijk bewijs is ook te vinden in het onderzoek naar de relatie tussen het drinken van wijn en schade aan het tandglazuur van de Universiteit van Mainz.

Andere boosdoeners

Naast wijn zijn frisdranken en vruchtensappen grote vijanden van het tandglazuur. Ook met zuur fruit zoals citrusvruchten en appels is het oppassen geblazen. Kortom: alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het gebit.  

Meer food nieuws vind je op CookLoveShare.

NUwerk

Tip de redactie