Na lancering van de module waarmee ziekenhuisrekeningen zijn verzameld, gaat de Consumentenbond de tarieven nu ook publiceren. Consumenten kunnen niet alleen hun rekening controleren maar ook kosten vergelijken met andere ziekenhuizen.

In de database staan meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuisbehandelingen. Ruim 14.000 consumenten steunden de actie voor #watkostmijnzorg en velen deelden zelf hun behandelkosten.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “We roepen consumenten op om niet alleen te kijken naar de kosten van hun behandeling, maar ook om de rekening te controleren. Zo zorgen we dat eventuele foute declaraties boven water komen. Consumenten hebben niet eerder de gelegenheid gehad daar zo actief aan mee te werken.”

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben afgesproken om ernaar te streven de tarieven voor gecontracteerde zorg voor 2017 uiterlijk 1 januari 2017 vastgesteld te hebben.

Combée: “Wij hopen dat deze eigen deadline inderdaad gehaald wordt en dat we die tarieven zo snel mogelijk kunnen delen met consumenten.” Consumenten die een ziekenhuisrekening controleren waarvan nog geen gegevens in de module beschikbaar zijn, krijgen de gemiddelde prijs in Nederland te zien (indien bekend).

Stapsgewijs

De campagne #watkostmijnzorg heeft al verschillende successen geboekt. Alle grote verzekeraars gaven een deel van hun gecontracteerde tarieven vrij. Ook enkele ziekenhuizen, waarvan het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) te Beverwijk exclusief aan de Consumentenbond inzage gaf in hun tarieven.

De Open State Foundation, met wie de Consumentenbond de ziekenhuisrekeningenvergelijker heeft ontwikkeld, verwacht eind december uitspraak in de rechtszaak die zij tegen de NZa heeft aangespannen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de opdracht gekregen een plan te maken om alle zorgtarieven stapsgewijs bekend te maken. In de Consumentengids van januari 2017 publiceert de Consumentenbond aan artikel over late ziekenhuisrekeningen en het belang om deze te controleren.

Denk je erover om over te stappen van zorgverzekering? De zorgvergelijker kan jou helpen de juiste keuze te maken.