AMSTERDAM- De Amerikaanse shockrocker Marilyn Manson was de afgelopen week volop in het nieuws dankzij zijn breuk met Interscope. Ondertussen gaat de tour gewoon door, met vanavond Amsterdam op het programma.

Ondanks de tegenvallende verkoop en negatieve recensies rondom de laatste plaat van Marilyn Manson is de Heineken Music Hall vanavond aardig gevuld.

De trouwe fanschare die de band vergaarde met albums als Mechanical Animals haakt namelijk niet zomaar af.

Tel daarbij op dat Manson nog wel eens wat leuke capriolen wil uithalen op het podium en er komen altijd wel wat nieuwsgierigen langs om 'aapjes te kijken'.

Die laatste groep komt vandaag niet aan haar trekken. Het podium is minimaal bekleed en Manson zelf houdt het ook bij een bescheiden zwarte outfit. Al verschijnen er in de loop van de show wel de nodige petjes en vesten, schokkend of zelfs 'maar' extravagant wordt het niet vanavond.

Puber

Shockeren doet de zanger dan ook niet meer. Af en toe spuugt hij wat drinken uit, gooit het in het publiek of smijt hij zijn microfoon op de grond. Maar enige overtuiging zit daar niet in.

De man die ooit de media domineerde met zijn rebellie en bijna heel Amerika achter zich aankreeg lijkt vanavond meer een dwarsliggende puber.

Een die geen zin heeft om op te treden. Die desinteresse levert hem vandaag geen vrienden op. Waar de handen in het begin nog met regelmaat richting het plafond wijzen, neemt dit naarmate de show vordert snel af.

Moeite

Muzikaal vliegt de show nogal wat kanten op. Allereerst is er werk van de laatste plaat. De nieuwe nummers komen live maar matig uit de verf. Manson heeft nogal wat moeite met de tonen zo lijkt het, hij durft namelijk bij lange na niet alles voluit te zingen. Een bescheiden hoogtepunt ontstaat wel als hij Devour zich live nagenoeg perfect toe-eigent.

Dan zijn het vooral de klassiekers die op bijval van het publiek mogen rekenen. Met veel nummers van Holy Wood op de setlist heeft de fan dan ook weinig te klagen.

Bij de grote hits The Dope Show, Irresponsible Hate Anthem en Sweet Dreams gaat het dak er een klein beetje af. Veel verder dan tot een kwart van de zaal reikt de euforie echter zelden.

Clownesk

Na een berg confetti en een erg korte toegift is de clowneske vertoning ten einde. De show was er niet vandaag. Slechts een muzikant die steeds meer moeite heeft om zijn eigen werk live uit te voeren. Dat hij dit ook op een ongeïnteresseerde manier doet maakt het nog triester.

Met de hoedjes, confetti en cliché praatjes tussendoor is Manson slechts een schim van de baanbreker die hij ooit was. Wat haast onmogelijk leek is vanavond toch gebeurd: Marilyn Manson heeft een saai concert in Amsterdam gegeven.