AMSTERDAM - In een interview gaf zanger Paskal Jakobsen van Bløf al aan dat de band na de ingetogen albums Oktober en April weer "ouderwets wilde knallen". Vanavond in de Heineken Music Hall maakt de Zeeuwse band die belofte helemaal waar.

De afgelopen tijd speelde Bløf vooral in het theater. Maar, zo zegt Jakobsen wanneer de band stipt om acht uur het podium betreedt, "daar speelden we vooral rustige liedjes. Nu gaan we weer helemaal los".

Visueel

Niet alleen kiest Bløf gaande de show voor een overwegend stevige setlist, met een groot videoscherm en dito lichtshow, pakt de formatie ook visueel uit. Op muzikaal gebied heeft het kwartet een zestal 'vrienden' uit binnen- en buitenland uitgenodigd.

Zo blaast saxofonist Candy Dulfer een partijtje mee op nummers als Harder Dan Ik Hebben Kan, Blauwe Ruis en Het Is Laat, terwijl Daniël Lohues (Skik) zijn Fender Stratocaster laat gillen tijdens bluesy solo's in Vallende Engel en De Mooiste Verliezers.

Andersom lijkt het Jakobsen, bassist Peter Slager, drummer Norman Bonink en pianist/toetsenist Bas Kennis nauwelijks moeite te kosten de nummers van hun gasten te spelen.

Maria Mena

Allereerst met Maria Mena. De Noorse zangeres is zo ontwapenend, dat het publiek in de uitverkochte HMH haar direct omarmt. Haar hits Just Hold Me en All This Time worden zelfs hier en daar uit volle borst meegezongen.

Ook Bart van der Weide (Racoon) krijgt het publiek gemakkelijk mee wanneer hij met Bløf nederpopklassieker Everyday I Love You More ten gehore brengt.

Verdienstelijk

De samenzang met Jakobsen op Ze Is Er Niet is zeer verdienstelijk, met Van der Weides uitvoering van Hallelujah heeft het publiek wat meer moeite.

Moeite heeft ook Wende Snijders, ondanks een zeer intense versie van Laat Me Niet Alleen/Ne Me Quite Pas met Jakobsen. De 31-jarige zangeres lijkt toch te onbekend voor het hitjespubliek van Bløf.

Improviseren

En het moet gezegd, haar medewerking aan Dansen Aan Zee komt niet helemaal uit de verf. Niet alleen 'kleurt' Snijders' stem niet mooi met die van Jakobsen, beiden vergeten ook hun tekst. Al improviseren zij zich nog redelijk uit die heikele situatie.

Wie ook niet helemaal uit de verf komt, is Tom Baxter. De Engelse singer-songwriter heeft er duidelijk moeite mee samen te spelen met Bløf dan de andere gasten.

Warrig

Het leidt tot een wat warrige versie van Billy Jean als eerbetoon aan Michael Jackson. Baxters medewerking aan Holiday In Spain pakt daarentegen stukken beter uit.

Een eerbetoon is er ook aan de dinsdag overleden Ramses Shaffy. Terwijl de spots op het podium twee grote rode kruizen vormen, blijkt zijn hit Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder na twee en een half uur het slotstuk van een geweldige muziekavond.

Waar Bløf zich in het theater vaak moet inhouden, laten Jakobsen, Slager, Bonink en Kennis zich helemaal gaan. Dat wordt weer wennen, wanneer de band vanaf half januari weer het theater ingaat.

Al mogen de Zeeuwen vrijdagavond nog een keer op herhaling in de Bijlmerse Bierhal.