ROTTERDAM – Het was voor veel mensen de grote teleurstelling van Pinkpop 2009: Depeche Mode gelastte op het laatste moment hun komst af wegens ziekte van zanger Dave Gahan. Vanavond in Ahoy gaat het Britse drietal in de herkansing.

Bij de vorige tour van Depeche Mode begon ieder optreden met de sirene uit het intro van het nummer A Pain That I’m Used To, wat de hele zaal abrupt wakker schudde. Het publiek werd gelijk de show in gezogen.

De Tour Of The Universe opent met de ballad In Chains en steekt hierbij vergeleken nogal flets af. Na een eerste vreugdekreet zakken de handen in het publiek dan ook vrij snel weer naar beneden.

Kraker

Met tweede nummer Wrong gaan Gahan en co. in de herkansing, maar ook hier gaat het mis. Het liedje heeft op plaat een heerlijk pulserende baslijn en zou daarmee live een instant kraker kunnen zijn, maar blijkt in de live uitvoering mat en vrij kaal. Hier gaat duidelijk iets helemaal wrong.

Aan de podiumaankleding ligt het in ieder geval niet. De volledige achterwand van het podium wordt bekleed door een immens led-scherm, met daarvoor bovenin in het midden een bol die voor grappige beeldeffecten zorgt. Daarnaast zijn er niet alleen bewegende lampen, maar dansen ook de trussen mee, wat zorgt voor mooie lichteffecten.

Ingehouden

Ook Gahan is zoals altijd met zijn karakteristieke podiumdramatiek uitermate vermakelijk, maar kan in zijn eentje de show niet redden als de nummers zo kleurloos, ongeïnspireerd en ingehouden uitgevoerd worden. Het vlamt nergens: Depeche Mode speelt volgens het boekje.

Pas bij de uitvoering van World In My Eyes lijkt er eindelijk wat leven in de band te komen, maar dan zijn de Britten al meer dan drie kwartier bezig en is de baromzet bij Ahoy aanzienlijk hoger dan dat die bij een echt boeiend concert geweest zou zijn.

Insight en Home vormen het eerste verplichte Martin Gore-moment van de avond. De componist van het leeuwendeel van de Depeche Mode catalogus zingt live altijd beter dan Gahan, maar mist het showmanschap van laatstgenoemde, wat de aandacht van het publiek weer wat doet wegzakken. 

Koortje

Hij doet een poging tot publieksparticipatie door de bezoekers door een oh-oh-koortje heen te dirigeren, wat door de meezingers zo enthousiast wordt opgepakt dat er nog steeds uit volle borst gezongen wordt als de rest van de band al lang en breed weer op het podium staat.

Een volgend hoogtepunt komt met In Your Room, dat met I Feel You, Enjoy the Silence en Never Let Me Down alweer de opmaat naar de toegift vormt, waarvan Personal Jesus het voorspelbare eindpunt is.

Teleurstelling

Als het zaallicht weer aan gaat overheerst de teleurstelling. Dit optreden had Gahans persoonlijke overwinning moeten zijn door gezond en wel Ahoy op zijn kop zetten, maar helaas ontstijgt het niveau vanavond nergens de middelmaat.

Er zijn de voorspelbare hoogtepunten met de bekende hits maar met zoveel kleurloze uitvoeringen kan deze show als verspilde kans op een gedenkwaardig optreden worden beschouwd. Misschien hebben we op Pinkpop toch niet zo veel gemist.

Depeche Mode in Ahoy