UTRECHT – Het Utrechtse muziekfestival Le Guess Who? kende op de zaterdag wederom enkele mooie hoogtepunten. Ekko wordt zo ongeveer afgebroken door de zanger van Fucked Up, terwijl Tivoli onderdak biedt aan sterke optredens van Megafaun, The Dodos en Wild Beasts.

Aan het Amerikaanse Megafaun de eer om deze avond het spits af te bijten. Helaas voor een nog maar half gevulde zaal, want de aanstekelijke countryfolkrock van dit drietal verdient een groter publiek.

De heren zelf laten zich door de matige opkomst niet deren, zij laten weten het ontzettend naar hun te hebben in 'Holland'. Dat ze daar technisch gezien helemaal niet zijn zien we dan maar even door de vingers. 

The Dodos

Het trio The Dodos staat als tweede in Tivoli, Oudegracht. Met gitaar, zang, drums en vibrafoon mogen zij de goed gestarte avond voortzetten. Polyritmische nummers, met een grote gedrevenheid en een goede balans in de set.

Beginnend met het rauwere van de eerdere platen, een tussenstuk met het poppier Time To Die en weer eindigend met ouder werk, weet The Dodos Tivoli voor zich te winnen. Zeker met de spectaculaire lichtshow in het midden van de show, bestaande uit twee kerstlampjes per muzikant.

Fucked Up

Van een heel andere orde is het Canadese Fucked Up, waarbij zanger Damian Abraham er een ware onemanshow van maakt. Na het eerste nummer duikt hij de zaal in, om de rest van het optreden niet meer op het podium terug te komen.

Hij doet al zingend een korte polonaise door de zaal met enkele bezoekers, paradeert een paar meter rond met iemand op zijn nek, rust al keuvelend met het publiek even uit op een verhoging achterin de zaal, pleegt met mircofoon en al even een plasje op het Ekko-toilet (buiten de zaal) en doet een vrij hilarische poging tot paaldansen.

De rest van de band staat er wat verlaten bij op het podium en lijkt zelf een beetje te balen van de aandachttrekkerij van Abraham. De muziek zal op weinig bezoekers dan ook echt indruk gemaakt hebben, want die ontstijgt het niveau van de gemiddelde hardcorepunkband niet (die Polaris Prize moet een foutje geweest zijn), maar Abraham zal Ekko zich nog lang heugen.

Wild Beasts

Tivoli blijft ondertussen in complexere popritmes met Wild Beasts. Zo verleidelijk als de vier uit Leeds op cd klinken, winden ze ook met gemak het publiek om de vinger.

De intelligente indiepop met hoge falset stem slaat aan, de nummers van Two Dancers werken live en het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk. Tivoli beweegt en laat zich verleiden, door het kwartet dat, aldus Thorpe (de zanger), zich heeft laten verleiden door Utrecht. Tekort is misschien het juiste woord voor deze set.

TV Buddhas

Van een geheel andere orde is de verrassing die dan komt. Terwijl de zaal langzaam leegloopt na het optreden van Wild Beasts, worden een drumsetje, microfoons en versterker van af het podium op de vloer geplaatst. Op het programma staat niets, maar al sinds donderdag ging het gerucht dat TV Buddhas ergens in Utrecht een verrassingsoptreden zouden doen.

En ja hoor: vier nummers zwetende, stampende energieke rock zet een brede cirkel aan mensen rondom het duo in beweging. Wat heet, een leuke verrassing. En daarna snel weer afbreken en op naar db’s, voor de tweede show.

Bibio

Aangekomen bij Bibio in De Helling is de zaal vol, maar gelukkig delen de sympathieke portiers paraplus aan de wachtenden uit, en zijn er mensen die weggaan. Binnen is Bibio bezig met een aardige dj-set.

Wellicht een teleurstelling voor de mensen die hoopte op een live performance, maar zeker geen onverdienstelijke set, zij het soms wat vlakjes. Alleen zijn eigen nummers in bewerkte versie komen voorbij, vergezeld met projecties op een groot scherm achter de man. Zij die kwamen om te dansen worden op hun wenken bediend.

Verslaggeving:
Tjeerd van Erve
Ester Meerman

Le Guess Who? zaterdag