DEN HAAG - Na bijna 5 jaar optreden besluiten Pete Philly & Perquisite (voorlopig) te stoppen met samen optreden. Maar niet voordat een theatertour met grote bezetting is afgerond. NU.nl was bij de première.

Meteen als de zaallichten dimmen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt de zaal stil. Van achter de coulissen verschijnen de muzikanten die akoestisch openen met een aantal melodieën van de bekende hits.

Hierdoor wordt de nadruk van het optreden meteen gelegd op de muzikale factor.

In een stijl en sfeer die doet denken aan oude jaren ’60-jazz in een modern jasje laten de twaalf muzikanten meteen horen veel in huis te hebben. Bovendien creëert zo’n akoestische opening meteen een intieme sfeer.

Ook is de dynamiek in het theater anders, vooral omdat het publiek zit. De anders erg beweeglijke Pete Philly houdt zich een beetje in en kan zich daardoor beter concentreren op de intonatie en de emotie. Meer dan bij vroegere shows is er dus een fijne balans tussen de rap en de muziek.

Muzikaal

Maar deze dynamiek maakt het ook mogelijk om de rustiger nummers te spelen die op poppodia niet werken. Pete Philly legt aan zijn publiek uit dat het theater juist is gekozen om de show zo muzikaal mogelijk te maken. De band wil voor de laatste keer alles uit de kast halen en zelf helemaal genieten van de show.

Zo kan Pete Philly sommige van zijn favoriete nummers – zoals Believer en Hope – voor het eerst live laten horen. En inderdaad, zittend op een theaterstoel wordt de aandacht automatisch getrokken naar de muziek.

Freestyle

Tussen de nummers door spreekt Pete Philly zijn publiek op een kalme, grappige manier toe. Hij mijmert een beetje over de mooie tijden die hij heeft gehad met de band en deelt mooie tijden.

Wie verwacht een volledig rustige show te gaan bekijken in het theater, komt toch bedrogen uit. Begeleid door een jamsessie die door de contrabas wordt opgestart rond 100 bpm wordt gefreestyled over onderwerpen die het publiek heeft aangereikt: summertime, koningin Beatrix en goodbye (the farewell tour).

Energie

Na de pauze wordt nog geopend met een korte sessie jazz waarin alle muzikanten een eigen solo krijgen, maar daarna wordt het tijd om meer interactie met het publiek te creëren.

Zo wordt het publiek in het nummer Q&A aangespoord om mee te zingen met de rapper. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het publiek weigert te blijven zitten, en al staand het einde van de show wil aanschouwen.

Volwaardig

Een kleine 5 jaar geleden begonnen Pete Philly & Perquisite als een hiphopformatie die soms muzikanten meebrachten om hun show mee aan te vullen. Inmiddels is het duo uitgegroeid tot een volwaardige band die nog hiphopelementen vertoont.

Je kan ook zeggen dat Pete Philly & Perquisite de Nederlandse hiphop definitief hebben verrijkt met de muzikaliteit. Voor wie daar echt van wil genieten is de theatershow een zeer goede, en tevens laatste, mogelijkheid.

Pete Philly & Perquisite