AMSTERDAM - Editie 2009 van dansfestival Mystery Land trok zaterdag voor het derde jaar op rij 60.000 bezoekers naar het Floriade-terrein.

Bovendien was het festival weer eerder uitverkocht. Het bewijst dat de dancescene meer mainstream is dan ooit.

Toch was er op het festival ook voor de meer underground-liefhebber nog altijd ruim voldoende te beleven.

De yup dronk zijn cocktail bij het intieme tuinfeest van Bar 27, de gabber hakte erop los bij de Thunderdome-stage en meisjes swingden wulps op de electro/house bij het Ex-Porn Star-podium.

Wie houdt van meer underground techno kon terecht bij de Hey!-tent, de donkere Oi!-garage was uitsluitend toegankelijk voor dubstep-liefhebbers.

Minder mysterie

Het zestien jaar oude Mystery Land straalt door de toegenomen populariteit minder mysterie uit dan eerdere edities.

Desondanks bewijst de enorme variëteit aan acts dat het concept niet volledig wordt overgeleverd aan de commercie.

Terwijl de populaire Fedde le Grand een uitpuilende danstent bespeelde met het ene 'put your hands up'-moment na het andere, was even verderop Ricardo Villalobos bezig met zijn drie uur durende technoset voor een aanmerkelijk kleinere groep.

Villalobos mag dan voor de massa minder bekend zijn, het maakt zijn compilatie van minimalistische technoplaten er niet minder sterk op.

Mainstage

Op de oever van het meer in het Haarlemmermeerse bos draaiden op de mainstage onder andere de veelzijdige mixkunstenaar Chuckie en het Zweedse trio Ingrosso, Angello en Axwell, verenigd onder de naam Swedish House Mafia.

De Brabantse techno dj en producer Sander van Doorn sloot hier de avond af.

Q dance

Waar de mainstage het van de bekende namen moest hebben, werd dit podium op alle andere vlakken overtroffen door de Q dance-stage.

Bekijk beelden van de Q dance-stage

Onofficieel is dit dan ook het daadwerkelijke hoofdpodium. De machtige façade straalde een duistere sfeer uit en het reusachtige masker keek dreigend over de stampende massa.

Hardstyle

Uit de boxen klonk voor de massa ontoegankelijke hardstyle. Toch was de licht- en lasershow in combinatie met het indrukwekkende decor voor veel mensen een reden om juist hier te blijven plakken.

De heuvel voor het podium, gedecoreerd met honderden kleurrijke vlaggen, raakte steeds voller naarmate het donker werd en de show ondersteund met vlammen tot zijn volste recht kwam.

Roelvink

Speciale aandacht bij deze editie van Mystery Land was er voor volkszanger Dries Roelvink. Samen met ID&T-baas en dj Duncan Stutterheim trad hij op als mc in de Club Zonder Filter.

Bekijk alle lezersfoto's van Mystery Land op NUfoto