BIDDINGHUIZEN - De zon schijnt vandaag nog een tandje harder op het festivalterrein en Haagsche Harrie waarschuwt het publiek in de India dan ook veel te drinken.

"En ook af en toe wat water he? Niet alleen maar bier. Ik weet dat het niet te zuipen is, maar anders gaan jullie allemaal om en dat moeten we niet hebben."

Aux Raus is er weer eentje om fris en fruitig bij wakker te worden. De Amsterdamse gabberpunkers blazen de bezoekers de slaap uit de ogen. De nieuwe plaat van het duo, The Brick Is In The Air, ligt vanaf vandaag in de winkel en dat moet gevierd.

Traditiegetrouw staat zanger Bastiaan Bosma al bij het tweede nummer in zijn onderbroek en duwt de microfoon tussen zijn blote billen. Het publiek kan het niet gek genoeg zijn en staat met een paar duizend man tegelijk te gabberen in de India. Op Lowlands kan het allemaal.

Elle Bandita

Vrijdagavond gaf al een voorproefje tijdens een verrassingsoptreden in de Magneetbar, dus gelukkig was het publiek voorbereid. Want Elle Bandita komt hard.

Met een strak optreden schudt de Rotterdamse band vanmiddag de volle en warme India zonder genade klaarwakker. De performance an sich is daarbij sowieso wat punten waard, want met Elle & co is het nooit saai.

De band vliegt gedurende het optreden het hele podium over en Elle zelf eindigt via een heuse stagedive in het publiek.

De Staat

We zijn zo blij dat we hier staan. En we zijn zo blij dat jullie hier staan, aldus frontman Torre Florim van de Staat. Het publiek is duidelijk ook blij met de komst van de band die zich in no time heeft geprofileerd als een van Neerlands fijnste nieuwe bands: de Grolsch is voller dan vol. En terecht.

Wie zich vanmiddag op het juiste moment op de juiste plek bevindt, wordt getrakteerd op een portie onvervalste rauwe rock, compleet met scheurende gitaarsolos. De Staat heeft er duidelijk zin an. Voor de gelegenheid had de band wat vrienden uitgenodigd.

Zo worden een aantal nummers op indrukwekkende wijze begeleid door twee drumstellen, met hulp van de drummer van Kyteman. En even later kwam producer Bas Bron - ook wel bekend als De Neger des Heils van De Jeugd van Tegenwoordig- ook nog even een nummertje meedoen. Kortom, het uitzinnige applaus dat volgt aan het eind van de rit is welverdiend.

Fanfarlo

Fanfarlo heeft wat technische problemen zondagmiddag in Charlie, maar de muziek van de band is zo aandoenlijk dat ze er mee wegkomen. Heel knap, want Fanfarlo moet het dankzij de varkensgriep zonder drummer en violist stellen.

De zanger zingt enigszins vals, nasaal en met een bibberstem, maar dat is heel goed te trekken. Fanfarlo maakt muziek voor een zonnige zomerdag in het gras.

De band is zichtbaar aangedaan door de euforie van het publiek en doet zelfs nog een toegift, ook al zijn de liedjes op: "Ik denk dat we nog een cover moeten spelen, meer liedjes hebben we echt niet."

Vampire Weekend

Vanaf minuut één weet Vampire Weekend de menigte in de Grolsch-tent aan het dansen te krijgen. De band uit New York tovert bij iedereen een grote glimlach op het gezicht.

Stond de band eerder nog in een stampvolle kleine zaal van de Melkweg, nu ontpopt de indieband zich als een ware festivalband. Zanger Ezra Koenig heeft er zin in en kletst lekker weg.

Snoop Dogg

Over rappers op festivals wordt altijd een beetje moeilijk gedaan. De aankondiging dat Snoop Dogg op Lowlands zou komen spelen werd dan ook niet onverdeeld enthousiast ontvangen.

Toch is heel Lowlands uitgelopen om Snoop en zijn crew in levende lijve te zien en horen. Zelfs de heuvels naast de Alpha-tent staan vol. En terecht, want de überpimp weet natuurlijk wel hoe je een showtje weg moet geven.

Met zijn ultra-bling met diamanten bekleedde microfoon windt de Amerikaanse rapper moeiteloos de hele tent om zijn vinger. Zijn grote hits als Drop It Like It's Hot en What's My Name komen voorbij, en ook PIMP van 50 Cent wordt gecovered.

Het feest is compleet als er een enorme zak wiet op het podium verschijnt en alle bandleden even een hijs nemen. Ook in het publiek zijn veel joints te zien.

Wat nou, rappers horen niet op festivals? Als ze er net zo'n goede show als Snoop komen neerzetten kunnen ze wat ons betreft zo als hoofdact geprogrammeerd worden. Gaan de Arctic Monkeys hier nog wel overheen komen? 

Lees alles over Lowlands 2009 op onze bijlage.

Verslaggeving: Ester Meerman, Lenny Boschman, Renée Hartog, Jesse van Wayenburg

Lezersfoto's

Bekijk lezersfoto's van Lowlands op NUfoto.nl