BIDDINGHUIZEN – Met het vallen van de avond worden op deze tweede Lowlandsdag ook de bands wat meer gericht op het uitgaanspubliek. Voor de dansers is er onder andere Basement Jaxx en Kyteman’s Hip Hop Orkest en het pubvolk kan terecht bij Maxïmo Park en Kaiser Chiefs.

Kyteman was de hit van Pinkpop 2009. En ja hoor, op Lowlands flikken ze het gewoon nog een keertje. Nog voor er een noot gespeeld is gaat het dak er al weer bijna af.

Het lijkt er op dat we hier met een fenomeen te maken hebben. Op de voorste rij staan meisjes met Kyteman-shirtjes met trompetjes.

Op de een of andere manier krijgt deze groep muzikanten onder leiding van trompettist/componist Colin Benders – Kyteman himself - het voor elkaar om iedereen met een glimlach naar buiten te sturen, zichzelf incluis.

Vanavond is Neerlands eerste hiphoporkest, dat normaal gesproken al bestaat uit zo’n twintig man, uitgebreid met een heus achtergrondkoor. Halleluja.

Ze hebben heel lang naar dit optreden uitgekeken vertelt Benders. Dan moet het geweldig zijn dat de tent zo’n ongeveer het hele optreden lang van voor naar achter los gaat. Wat een feest: absoluut eentje in de categorie Lowlands Hoogtepuntjes.

Jack Penate

Net als de zon aan het verdwijnen is brengt Jack Penate die weer terug in de Charlie. Penate maakt fijne indiepop en krijgt de voetjes flink van de vloer.

Eerder speelde hij nog met een achtergrondband, nu speelt hij duidelijk met zijn band. Wie eerder nog niet vrolijk werd van Kyteman in de Alpha is dat nu wel.

Basement Jaxx

Het publiek bij Basement Jaxx is overduidelijk gekomen om te feesten en wordt op haar wenken bediend. In de studio een duo, op het podium wordt goed uitgepakt met een live band, zangeressen en een rapper.

De perfecte opmaat naar het feest der herkenning dat de traditionele 90’s Now in de Grolsch is. Lekker hard tot diep in de nacht met z’n allen schaamteloos meezingen met de meest foute hits uit de jaren ’90.

Fever Ray

Bij Fever Ray is het podium aangekleed met een handvol schemerlampjes en zien de bandleden er uit als voodoopriesters, wat mooi aansluit bij de bezwerende muziek van het soloproject van Karin Dreijer Andersson (beter bekend van The Knife).

Het geheel komt erg theatraal over, met lasers en bijna spookachtige lichteffecten. De verlichting is minimaal, wat er toe leidt dat er weinig meer dan silhouetten op het podium te zien zijn. Dit is een paar nummers leuk, maar een hele show lang ronduit vervelend. In de Bravo hangen geen schermen, waardoor de hele act niet verder draagt dan ergens op een kwart van de zaal.

In een club is dit ongetwijfeld prachtig, maar in een festivaltent slaat Fever Ray de plank volledig mis. Na verloop van tijd heeft de zaal en dan ook genoeg van en begint er een massale exodus richting Kaiser Chiefs. Een gemiste kans, want de muziek van Andersson verdient zeker een groter publiek.

Kaiser Chiefs

Frontman Ricky Wilson van Kaiser Chiefs zat er ’s middags nog slaapdronken en als een dood vogeltje bij en klaagde enkele uren voor de show nog steen en been over pijn aan zijn ribben.

Hij is een paar dagen geleden van een podium afgestuiterd en ongelukkig terecht gekomen. Waarschijnlijk wel gebroken, dacht hij zelf. Op toch op z’n minst gekneusd. “Wat was ook weer erger? Dat heb ik, want het doet echt heel zeer.”

Op het podium van de Alpha is van dit alles echter helemaal niets terug te zien en stuitert Wilson als vanouds over het podium. De set is nog maar twee nummers oud en de frontman hangt al in de voorste rijen fans.

Bij de hits Ruby, I Predict a Riot en Everyday I Love You Less and Less heeft de band het publiek in de achterzak, het wat onbekendere materiaal wordt minder enthousiast ontvangen.

Lees meer over Lowlands 2009 op onze bijlage.

Verslaggeving: Ester Meerman, Lenny Boschman, Renée Hartog

Lowlands zaterdagavond