BIDDINGHUIZEN - Om 17:10 uur was de spanning om te snijden in de Grolsch-tent. Zou die Mystery Band nou de nieuwe 'supergroep' Them Crooked Vultures zijn, of had de Lowlands-organisatie 50.000 euro neergelegd voor een andere band?

De opluchting was groot toen Dave Grohl, voormalig drummer van Nirvana en nu frontman van Foo Fighters, als eerste op het podium verscheen, gevolgd door Queens of The Stone Age-voorman Josh Homme en Led Zeppelin-bassist John Paul Jones.

De tent is een grote massa van zwaaiende handen en joelende mensen en tot ver, ver buiten de tent staan de bezoekers rijendik. Er past onder het zeil geen muis meer bij.

De sound van Them Crooked Vultures is dan weer minder verrassend. De stempel van Homme drukt het hardst door op het geluid, met zijn specifieke gitaarsound en kenmerkende stem.

Alain Johannes

Dit leidt er toe dat de band voornamelijk klinkt als een Queens of The Stone Age met wilde drums. Live wordt het drietal bijgestaan door Alain Johannes, voor de incrowd bekend van zjin eigen band Eleven, of zijn samenwerking met Chris Cornell en Spinnerette.

Them Crooked Vultures is retestrak, en het publiek hangt aan hun lippen. Dit is precies wat je van drie rock 'n' roll-helden mag verwachten. Grohl slaat zijn stokken bijna stuk op zijn drumstel en Homme speelt de charismatische frontman.

Jones staat er bij als een kind in een snoepwinkel, overdonderd door het enthousiaste ontvangst en overduidelijk blij weer op het podium te staan.

Klootzak

Het publiek wordt overvloedig met een ingestudeerd 'dankjewel' bedankt en Homme heeft blijkbaar backstage ook wat Nederlandse scheldwoorden opgepikt. "It's hot like a klootzak up here", meldt hij halverwege de show. "That's Dutch for ball sack, Dave", onderwijst hij en passant Grohl.

Na een dozijn nog onbekende nummers - de plaat is immers nog niet uit - wordt naar verwachting geëindigd met een Zeppelin-achtige jam. Een klasse optreden, maar niet zó verrassend als de hype ons had doen vermoeden.

Lees alles over Lowlands 2009 op onze bijlage.

Them Crooked Vultures