BIDDINGHUIZEN - Op deze tweede Lowlandsdag is het om half twaalf voor de vroege vogels heerlijk wakker worden met Nina Kinert. De schone Zweedse weet met haar ingetogen folk-liedjes de redelijk intieme India-tent om haar vinger te winden.

The Airborne Toxic Event heeft zijn naam dan wel uit een heus literair werk van Don DeLillo gehaald, de dertien-in-een-dozijn-muziek die het vijftal produceert is een stuk minder intelligent.

Het publiek dat in de India staat luistert aandachtig, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Wie Kinert gemist heeft kan even later als opkikker naar het Lowlands Zingt! spektakel in de Alpha.

Lekker met een paar duizend man meeblèren met hits van onder andere Kiss en Michael Jackson. Als je daar niet wakker van wordt, ben je überhaupt niet wakker te krijgen.

Na de meezingtaferelen wordt de Alpha verblijd met punky rockabilly van het Australische The Living End. Uiteraard wordt hun cover-kraker Tainted Love niet overgeslagen.

Reverend and the Makers

Reverend and the Makers geven een energiek optreden weg. Maar daar wil frontman John McClure wel een en ander voor terug. “You're not dancing! Are you tired? It’s early, we won’t stop! “

Het publiek ligt aan zijn voeten en dus danst en klapt het massaal mee. McClure grijpt vervolgens zijn kans en laat de inhoud van de Grolsch tent obscene bewegingen maken ter begeleiding van een luidkeels: Fuck Wilders!.

Politiek

Duidelijk is dat McClure nogal politiek geëngageerd is en dit ook wil overdragen op anderen, het liefst compleet met hier en daar een belerend vingertje. Toch is The Reverend de beroerdste niet.

Zo maakt hij voor een fotograaf, met diens camera, even een foto van het publiek vanaf het podium en doet hij gewoon even voor hoe het publiek moet springen en meeklappen. Zie je wel, stiekem is het waarschijnlijk gewoon een hele lieve jongen.

Patrick Wolf

“Wacht even, ik moet even mijn broek optrekken”, roept Patrick Wolf giechelend. Was hij vroeger nog dat verloren schooljongetje op het podium, nu is hij een regelrechte vamp.

Wolf zweept het publiek flink op in zijn gouden glimpak en met zijn mix van electro, folk, een vleugje pop, een electronische mix van klassieke instrumenten en een dijk van een stem. Helaas was er nu geen tijd voor, maar Wolf belooft ons wilde verkleedpartijtjes tijdens zijn optreden in Paradiso later.

Health

Wie nog niet helemaal goed wakker was om half vier ’s middags, is dat na het optreden van het New Yorkse Health zeker wel. De vier heren knallen met hun noiserock door de tunnelvormige X Ray. Met een nieuwe plaat op het punt van uitkomen (7 september) is de set een mooie mix van oud en nieuw werk.

Wordt er aan het einde van een Health show normaal gesproken flink gefeedbackt, dit keer houdt de band het bij een beschaafde fade-out. Lichtelijk anti-climactisch, maar verder wel een heerlijke bak herrie.

Lees meer over Lowlands 2009 op onze bijlage.

Verslaggeving: Ester Meerman, Lenny Boschman, Renée Hartog