ROTTERDAM – De Amerikaanse rockband Pearl Jam brengt over enkele weken hun negende studioalbum uit. Voor het echte tourcircus straks losbarst doet de groep als opwarmertje een viertal shows in Europa.

Het concert van vanavond is het derde optreden dat de band in meer dan een jaar tijd geeft, legt zanger Eddie Vedder haast verontschuldigend uit. Maar moeizaam gaat het absoluut niet. Integendeel. In galmbak Ahoy, waar veel bands met hun geluid genadeloos op hun bek gaan, staat Pearl Jam als een huis.

Ook van enige spanning is weinig te merken. Het lijkt het vijftal geen enkele moeite te kosten hun act neer te zetten. Vedder lurkt af en toe ontspannen aan een fles wijn en danst tussen de zanglijnen door zwierig over het podium.

Vertrouwd

De band is daarnaast zo vertrouwd met het eigen materiaal, dat hier en daar wat zijpaadjes opduiken. In Better Man wordt een stukje Save It For Later verwerkt en in Even Flow en Alive worden de solomomenten wat opgerekt om gitarist Mike McCready de ruimte te geven zijn gitaartalent ten toon te stellen.

Ook voor een paar covers draait het vijftal de hand niet om. The Beatles’ You’ve Got To Hide Your Love Away komt voorbij en The Who wordt geëerd met twee liedjes: The Real Me en Love Reign O’er Me. Zou de band zelf eigenlijk beseffen dat ze zich qua statuur ondertussen zo’n beetje met die legendarische groepen kunnen meten?

Kippenvel

Het eerste kippenvelmoment van de avond komt met Black van het doorbraakalbum Ten, dat door het publiek als één man wordt meegezongen. Nog een meezinger is uiteraard Alive, het bekendste nummer van de band en niet geheel verrassend de afsluiter van de toegift. Als de band vervolgens het podium verlaat en de zaallichten niet gelijk aan gezet worden, gaat het dak er af in Ahoy.

En jawel, de band komt terug voor maar liefst nog vijf liedjes. Yellow Ledbetter blijkt de definitieve afsluiter van de avond. McCready mag nog een laatste keer laten horen dat hij erg goed naar Hendrix geluisterd heeft en qua geluid indrukwekkend dicht bij deze gitaarlegende in de buurt komt.

Geruchten

Vedder doet eerder op de avond de vage belofte dit keer sneller naar ons land terug te keren ‘misschien al over anderhalf jaar’ en voegt daar half mompelend ‘of misschien al over een dag of tien’ aan toe. Dat is met het oog op het gapende gat in het Lowlands-programma koren op de molen van de geruchtenmachine. Zou Pearl Jam die veelbesproken ‘verrassingsact’ zijn?

Aangezien de band volgens het tourschema dan in Toronto, Chicago of ergens daar tussenin moet zitten, lijkt dit nogal onwaarschijnlijk. Maar ach, al duurt het drie jaar voor de Amerikanen weer terugkeren, het zou het wachten in ieder geval meer dan waard zijn.

Pearl Jam in Ahoy