De inmiddels 73 jaar oude Jerry Lee Lewis is nog niet oud genoeg om ermee te stoppen. De pionier van de rock ‘n’ roll en rockabilly die in 1957 doorbrak met Great Balls Of Fire, bestijgt vanavond het podium in 013 voor zijn enige, en wellicht laatste show, in Nederland.

Voordat Jerry Lee Lewis het podium zal betredeen wordt het publiek eerst opgewarmd door de rockabilly van Lee Gocher & The Sundowners.

De klassiekers van onder andere Cash worden warm, de reeds volle zaal klapt netjes, maar is duidelijk niet voor de opener gekomen. Zij willen Jerry Lee Lewis.

In 2009 naar een concert van The Killer gaan, kun je op twee manieren doen. Bij de eerste is dat in de hoop dat de goede man het weer even 1957 maakt en een zwetende, pompende rock en rockabilly show van maakt.

Rocklegende

De tweede, een veel reëlere bij een oude man van 73, om nog een keer de rocklegende in levende lijve te zien terwijl hij zelf zijn eigen hits speelt. Laten we wel wezen, het zal niet lang meer duren of ook Lewis is alleen nog een aflevering van Het Uur Van de Wolf.

Het merendeel van de pakweg 1700 bezoekers in de Dommelsch Zaal van 013 is met de laatste gedachte gekomen.

Zo blijkt wel als na een paar introducerende nummers van de begeleidingsband van Lewis The Killer zelf het podium op komt geschuifeld en na een korte groet bescheiden achter de vleugel plaats neemt. Nog voor hij een toon gespeeld heeft, rolt een dankbaar gejuich door de zaal.

Spirit

Roll Over Beethoven, een Chuck Berry hit, wordt ingezet, en meteen is duidelijk dat Lewis zijn stem met de jaren weinig heeft geleden. Hoewel het duidelijk een oude man is, wiens lichaam met de nodige drugs en alcohol en het bijhorende verblijf in de Betty Ford Clinic aardig te lijden heeft gehad, is die spirit niet uit hem verdreven.

Het is dan ook de stem die het concert boven het niveau van een feesten en partijen band uittilt. De begeleidingsband is degelijk en Jerry Lee Lewis heeft er duidelijk plezier in, maar nergens knalt het zoals het 40, 50 jaar geleden moet hebben geknald.

De momenten dat Lewis het kan laten om de toetsen te beroeren, laat hij dat ook, extras moeten we vooral niet verwachten, de pianopartijen spelen zich bijna allemaal af in het middenregister.

Maar voor extras lijkt ook niemand gekomen, elk nummer wordt even enthousiast ontvangen. En terecht, want - hoewel niet meer in zijn topdagen- er zit hier wel een levende legende op het podium.

Positief

Van jong tot oud, de jongste zal ergens begin twintig zijn, de oudste rond de 70, lijkt dat ook te beseffen. Alles wordt even positief ontvangen, ondanks dat het nergens meer vlamt. Men is gekomen om de man hitjes te horen spelen, en dat krijgen ze. C.C. Rider, Johnny B. Goode en als afsluiter Whole Lotta A Shakin’ Goin’ On en Great Balls Of Fire.

En hoewel de grote brandende ballen na 50 jaar slechts nog kleine vonkjes geven en behoorlijk verschrompeld lijken, gaat een afgeladen 013 tevreden naar huis. Ze hebben The Killer gezien, en daar kwamen ze voor.