AMSTERDAM – Al 33 jaar treden de Ierse bandleden van U2 samen op, en nog steeds weten ze het publiek over de hele wereld te vermaken. Maandag was Amsterdam aan de beurt; het werd voor de bezoekers in de stampvolle Arena een gedenkwaardige avond.

Het was alweer vier jaar geleden dat Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen jr. Amsterdam aandeden.

Ter promotie van hun nieuwe album No Line on the Horizon bezoeken de oude rockers grote stadions als Camp Nou (Barcelona), San Siro (Milaan), Stade de France (Parijs), het Olympiastadion (Berlijn) en de Arena.

Podium

De fans konden via Youtube al zien dat de 360 graden-opstelling van het podium spectaculair is, maar toch was de verbazing van de gezichten van alle aanhangers af te lezen toen ze het stadion betraden.

Een enorme spin had zijn poten op het veld van het Amsterdamse voetbalstadion geplaatst. In het hart stond het podium, waar Snow Patrol het voorprogramma mocht verzorgen.

Opwarmer

In een steeds voller stromende Arena liet de Schotse rockband zien waarom het zo goed bij U2 past. Zanger Gary Lightbody voelde precies aan wat het publiek voorgeschoteld wilde krijgen als opwarmer.

De meeste nummers van de Schotten konden op weinig herkenning rekenen, maar voor Shut Your Eyes en Crack the Shutters kreeg Snow Patrol de handen stevig op elkaar.

Na dat optreden en een pauze kwamen de onderdelen van de hoofdact onder begeleiding van het nummer Space Oddity één voor één het futuristische podium op, hartstochtelijk verwelkomd door de gillende menigte. De band bracht eerst enkele nummers van het nieuwe album ten gehore.

Weinig bijval

Omdat het publiek de songteksten van het nieuwste werk nog niet machtig is kreeg Bono weinig bijval uit de zaal. Met Get on Your Boots en Magnificent, de eerste singles van het nieuwe album, kwamen de voeten dan toch van de vloer.

De loopbruggen werden de zaal in gedraaid, zodat de gitaristen het publiek van nog dichterbij konden vermaken.

Bono, die ooit zanger van de band werd omdat hij voor de gitaar te weinig talent had, speelde bij de klassiekers met de intonatie en liet de refreinen aan het publiek over. Hij bedankte Amsterdam tussen de nummers door voor de springplank naar Europa, toen de destijds onbekende band in 1981 op mocht treden in Paradiso. ‘’A funky stuff place’’, zo ziet Bono de Nederlandse hoofdstad.

Klassiekers

Mysterious Ways, Vertigo, Angel Of Harlem; de band speelde het stadion plat met klassiekers en moest grote hits als Elevation en Sweetest thing laten liggen, omdat er op tientallen albums simpelweg te veel materiaal staat om in een avond ten gehore te brengen.

Omdat het bijna vijftigjarige lichaam van Bono niet twee en een half uur non stop kan optreden plakte de band er enkele creatieve rustmomenten tussen. Zo communiceerde de zanger met de bemanning van ruimtestation ISS, liet hij de Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu via de enorme schermen het publiek toespreken over samenwerken en wereldvrede en kwam er zelfs een stukje Michael Jackson voorbij in de show, met Don't Stop 'Til You Get Enough.

De rockende Ieren hebben een kleine dag de tijd om de batterij weer op te laden; dinsdagavond wacht opnieuw een om vermaak schreeuwende Arena. Drie dagen later spelen ze een thuiswedstrijd in Croke Park (Dublin).

Beelden van het maandagavondoptreden staan al online. Kijk hier voor foto's van het optreden.