LANDGRAAF - Voor de veertigste keer in zijn bestaan barstte zaterdag het popfestival Pinkpop los. Ruim 65.000 muziekliefhebbers bevolkten het festivalterrein op de voormalige renbaan in het Zuid-Limburgse Landgraaf.

Van hen komen er 15.000 voor één dag, de andere bezoekers blijven drie dagen.

Het spits wordt afgebeten door de Britse indierockers van de Noisettes in de tent, terwijl de Limburgse band Kings of the Day gelijktijdig het festival opent op het 3FM-podium. Het viertal won hun plek op het Pinkpoppodium met een regionale bandwedstrijd.

De Noisettes hebben er duidelijk zin in. Zangeres Shingai Shoniwa hangt al bij het tweede nummer ondersteboven in de podiumstellage en wist het publiek met haar energieke en enthousiaste performance mee te krijgen. Mede daardoor komt de band goed over en zit de sfeer er na het eerste optreden van de dag gelijk goed in.

Chris Cornell

Aan Chris Cornell de eer om het hoofdpodium op te warmen. De Amerikaanse zanger begint zijn optreden met materiaal van zijn laatste cd Scream, wat door het publiek wat lauw wordt ontvangen. De nieuw ingeslagen muzikale weg van r‘n’b-radiorock doet de Pinkpopweide weinig.

Gelukkig heeft Cornell een rijk muzikaal verleden en wordt de set al snel opgeleukt met hits van zijn voormalige bands Audioslave en Soundgarden. Pas echt boeiend wordt het als een intermezzo van Spoonman wordt opgevuld met Good Times, Bad Times van Led Zeppelin. Een vernieuwde versie van Soundgardens grootste hit Black Hole Sun, met strijkkwartet op tape, sluit de wat teleurstellende set af.

Just Jack speelt veel materiaal van zijn aankomende album All Night Cinema. Zijn vrolijke nummers sluiten perfect aan bij het zonnige weer. De Brit lijkt bijna verlegen te worden van de enthousiaste reactie van het publiek en staat zijn gehele set met een glimlach van oor tot oor op het podium.

The Killers

The Killers beloofden eerder al dubbel zo hard hun best te doen op Pinkpop. Na vrijdagavond opgewarmd te hebben in de Heineken Music Hall, maakte de band uit Las Vegas die belofte meer dan waar.

Openen met succesnummer Human blijkt een goede keus, Pinkpop gaat los en blijft er in. Zanger Brandon Flowers lijkt het gehele optreden in zijn nopjes, misschien verheugde hij zich al stiekem op het moment waarop hij het podium mocht delen met zijn grote held Bruce Springsteen.

Elbow

Van Elbow was het van tevoren nog maar de vraag of het optreden zou overkomen op de Pinkpop menigte. Niets is minder waar, zelfs in de buitenlucht op klaarlichte dag weet Elbow nog te betoveren.

Giel Beelen kondigde al aan dat de band ontzettend veel zin had om te spelen en dat is te zien. Ook al speelt de band uit Manchester weinig oude nummers, op enkele liedjes na komt de setlist volledig van laatste album The Seldom Seen Kid. Eén ding staat vast: Pinkpop is om.

Bruce Springsteen

De afsluiting van deze eerste Pinkpopavond is natuurlijk voor de grootste naam op het affiche: Bruce Springsteen. Mede dankzij de aanwezigheid van de Amerikaanse rocker waren de kaarten voor de eerste dag binnen een recordtijd van 18 minuten uitverkocht.

De aanwezigheid van The Boss zorgt voor een flinke verhoging van de gemiddelde leeftijd op het festivalterrein en zijn tweeënhalf uur durende show doet vooral bij de oudere bezoekers de handjes de lucht in gaan. Met Born To Run, The Rising en Glory Days biedt de Amerikaanse rocker een goede mix van oude en nieuwe publieksfavorieten.

Na Dancing In The Dark is het dan toch echt afgelopen en vertrekt het Pinkpoppubliek voldaan richting huis, of in afwachting van nog twee dagen rock en roll naar de altijd tot diep in de nacht bruisende camping.