AMSTERDAM - Sinds hun tweede album Show Your Bones geniet het New Yorkse trio Yeah Yeah Yeahs enige faam in de internationale muziekwereld. Hun populariteit groeit ook in Nederland, want het concert in Paradiso op Koninginnenacht is uitverkocht.

Zero, de eerste single van hun nieuwe plaat It’s Blitz, heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen.

Toeval of opzet? Deze Koninginnenacht komt zangeres Karen O op in het rood-wit-blauw. De band begint rustig met het nummer Runaway en voert daarna gestaag het tempo op.

Het rood-wit-blauwe topje gaat uit en de glitters komen tevoorschijn. De band speelt geroutineerd, maar door de opbouw van de set en het verschil in tempo van de nummers weet Yeah Yeah Yeahs de aandacht van het publiek vast te houden.

Spotlights

Tijdens het concert staat frontvrouw Karen O. letterlijk in de spotlights. Aan beide kanten van het podium staan mannen die ervoor zorgen dat de schijnwerpers continu op de zangeres zijn gericht. Gitarist Nick Zinner draait de rollen om: hij maakt foto’s van het publiek.

Bij Dull Life, het vijfde nummer van het optreden, beleeft het publiek een opleving. Daarna is het de beurt aan Gold Lion, een van de succesvolle singles van Show Your Bones. Sommige fans zijn zo enthousiast dat ze gaan crowdsurfen. De band zelf lijkt pas tegen het eind van het concert echt plezier te krijgen in hun optreden.

Zero

Dat kleding een positief effect op iemands humeur kan hebben, geldt blijkbaar ook voor Karen O. Voor aanvang van Zero trekt ze haar leren jasje met studs aan en ze begint helemaal te stralen. Ook bij het publiek en de rest van de band neemt de feestvreugde toe.

Het beste bewaren de bandleden tot het laatst. Het toegift bestaat uit Heads Will Roll, Date With The Night en Maps. Pas op het eind van het concert wordt Karen O. spraakzaam en ze draagt Maps, van hun eerste album Fever To Tell, op aan de koningin.

Hoewel het even duurde voor de sfeer er in de zaal en op het podium in zat, kunnen de aanwezigen in Paradiso tevreden Koninginnedag inluiden.

Yeah Yeah Yeahs