AMSTERDAM - Opgebouwd rond het net verschenen nieuwe album ‘Invaders Must Die’ speelde The Prodigy woensdagavond een uitbundige greatest hits show in een, natuurlijk, veel te kleine Melkweg.

Dat de songs van het nieuwe album live beter uit de verf zouden gaan komen werd al snel duidelijk.

Het kostte de band vier jaar om met een opvolger te komen voor het laatste, niet zo heel sterke, album ‘Always Outnumbered, Never Outgunned’ maar The Prodigy is helemaal terug van nooit weg geweest.

De band trad de laatste jaren wereldwijd veel op en de grote zalen waren steeds prima gevuld, maar de optredens waren vaak niet gefocust of erg voorspelbaar.

Uitverkocht

Dat de band genoeg fans heeft behouden werd echter al snel duidelijk. Het aangekondigde optreden in de Melkweg in Amsterdam was binnen tien minuten uitverkocht.

Het nieuwe album kwam het afgelopen weekend met een verkoop van maar liefst 100.00 stuks in twee dagen, gelijk op de eerste plek in de Britse albumlijst binnen.

Melkweg

Met een uitgelezen set veroverde The Prodigy woensdagavond het publiek met groot gemak. Natuurlijk was dat ook te danken aan de kleine zaal en het uitzinnige publiek wat zich op de zware bassen en heftige drumklappen maar wat graag liet meevoeren.

Met het illustere openingsrijtje ‘World On Fire’ (van het nieuwe album), ‘Their Law’ en ‘Breathe’ kon het optreden al snel niet meer stuk.

Het geluid was goed en hard en de songs van het nieuwe album kwamen live een stuk beter uit de verf dan verwacht.

Gedateerd

Het nieuwe album klinkt meer als een vervolg op ‘The Fat Of The Land’ dan een vervolg op ‘Always Outnumbered, Never Outgunned’.

Soms klinkt het album wel wat gedateerd, live kloppen de songs veel beter zo blijkt al snel. De energie en gelaagdheid komen live ook veel beter over.

Daarnaast is het prettig om te zien dat de Prodigy mannen zichzelf na jaren van drank en drugs weer hebben weten te herpakken.

Liam Howlett, genie achter het geluid van de band, zag er in ieder geval fris, afgetraind en gezond uit.

Toegift

In een eerste set van vijftig minuten en een toegift van vier songs kwamen natuurlijk ook live-favorieten als ‘Diesel Power’, ‘Smack My Bitch Up’ en ‘Firestarter’ voorbij.

Opvallend was daarnaast het enthousiasme van het publiek voor de nieuwe songs. Alsof ze de songs al jaren kennen stuiterde het publiek net zo hard mee met nieuwe favorieten als ‘Omen’.

Het van het nieuwe album afkomstige ‘Take Me To The Hospital’ was na anderhalf uur knallen de toepasselijke afsluiter.

Festivals

The Prodigy maakt zichzelf door middel van deze kleine zaal optredens duidelijk weer klaar voor de grote festivals.

Met een vette set als woensdag in de Melkweg zullen ze deze zomer de festivals met gemak omver gaan blazen.