AMSTERDAM – Met de handen nonchalant in zijn zakken staat Liam Gallagher, de zanger van de Britse band Oasis, lichtjes voorovergebogen richting de microfoon.

De woorden 'tonight I'm a rock 'n roll star' rollen uit zijn mond. Ja, woensdagavond zijn hij en zijn broer Noel de grote sterren in 's lands grootste biertent. Maar eigenlijk kunnen we stellen dat ze dat al vijftien jaar lang zijn.

Oasis kan bij voorbaat al niets verkeerd doen bij het publiek. En na één lange hitparade stellen ze van begin tot eind nergens teleur.

Gejuich

Elk nummer wordt met luid gejuich ontvangen en kan steevast rekenen op bijval van het complete publiek. 'Lyla', 'Don't Look Back in Anger', 'Morning Glory', 'Wonderwall', 'Supersonic', 'Champagne Supernova', de nieuwe single 'The Shock of the Lightning', ze komen allemaal voorbij.

Het is niet echt een spannende setlist, maar wie kan dat ze kwalijk nemen. Iedereen komt voor die nummers, Oasis speelt ze.

Het enige nummer dat schittert door afwezigheid is 'Live Forever'. De overwinningstocht van de band wordt afgesloten met een cover van 'I am the Walrus', van hun grote voorbeeld The Beatles.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de band lag halverwege de jaren '90, toen albums als 'Definitly Maybe' en '(What's the Story) Morning Glory?' met miljoenen tegelijk over de toonbank vlogen.

Het is daarom leuk om te zien dat een groot deel van het publiek destijds op de basisschool zat en de band waarschijnlijk niet eens kende.

Een groot compliment richting Oasis die, ondanks de soms wisselende kwaliteit van hun platen, de tand des tijds zonder kleerscheuren heeft doorstaan.

Stemproblemen

De band staat in volle sterkte op het podium van de Heineken Music Hall, dus inclusief Liam die eerder deze week verstek moest laten gaan wegens stemproblemen.

Ook woensdagavond was duidelijk te merken dat hij vocaal nog niet optimaal was. Hij begon fel en scherp, maar zakte halverwege wat in.

Broer Noel kwam vervolgens aan de beurt om wat nummers te spelen, om daarna weer te worden afgelost door zijn jongere broer die er weer tegenaan leek te kunnen.

Show

Het contrast tussen de broers is altijd mooi om te zien. Terwijl Liam vooral bezig is met de show en zijn eigen persoon, speelt Noel met bescheiden passie de muziek waarvoor hij leeft.

Geheel terecht verdwijnt Liam steeds even van het podium als zijn oudere broer, de creatieve motor achter de band, een nummer zingt.

Daarbij bieden zijn songs als 'Don't Look Back in Anger' en 'The Importance of Being Idle' een prettige afwisseling op het gitaargeweld van het andere werk. Daarbij was het b-kantje 'The Masterplan' het absolute hoogtepunt.

Begrip

De koude lucht in de zaal maakt langzaam plaats voor de muffe geur van zweet en bier. Overal waar je kijkt wordt de formatie met een tevreden blik aanschouwd.

Oasis is een begrip, straalt nog steeds diezelfde arrogantie uit als voorheen, maar het aller belangrijkste: ze zijn nog steeds heel erg goed.

Donderdagavond staat Oasis nogmaals in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Oasis in HMH