Filthy Dukes willen dansen

AMSTERDAM – Deze week vierde Paradiso het 11-jarig bestaan van haar befaamde dansavond Noodlanding! Op woensdag en donderdag stond er een hele reeks upcoming bands geprogrammeerd die ook een show spelen op het Eurosonic festival in Groningen. Bekijk hier exclusieve concertfragmenten.

Donderdagavond kwamen in Paradiso vooral veel elektronische acts aan bod, waaronder het Engelse Filthy Dukes.

Een band opgericht door twee DJ’s die hun muziek omschrijven als ‘Electroacidhousenuravetwisteddiscopunkfunk’ kan niet anders dan interessant zijn.

 DJ’s Olly Dixon en Tim Lawton vormen de basis van deze band. Voordat zij met Filthy Dukes als band begonnen, draaiden zij als DJ duo in elke hippe Londense Club. Het is een vrij nieuwe band is maar ervaring in de muziek scene hebben ze dus al lang.

Genieten

Rond 23.00 uur klommen Filthy Dukes, onder enigszins tegenvallende belangstelling, het podium op van de grote zaal. Rustig aan stroomde de menigte binnen vanuit de bovenzaal, waar zij konden genieten van een strak optreden van one-man-show James Yuill. Maar echt vol zou de zaal niet worden tijdens het optreden van Filthy Dukes.

Filthy Dukes, die live met vier man sterk spelen, lijken maar één doel te hebben en dat is de menigte laten dansen ook al is het nog ‘vroeg’. Na het intro zette de band het nummer ‘You Better Stop’ in, die hier en daar direct mensen aan het dansen zette. Toch leek het publiek de kat een beetje uit de boom te kijken bij de eerste nummers, zo ook bij het catchy disco nummer ‘This Rhythm’.

Bezetting

Naarmate het optreden vorderde werd de zaal iets voller en kwam er ook een stuk meer beweging in. Waarvoor de complimenten naar de band moeten gaan, die stonden te spelen alsof het een volle festivaltent was. Het plaatje klopte dan ook bijzonder goed bij Filthy Dukes. De bezetting van akoestische drums, synthesizers, drumpads en gitaar zorgden voor een prima afgestemd geheel.

Tempo

Hun aanstekelijke mix van verschillende elektronische stijlen en rock zorgden voor een sound waar je eigenlijk niet stil bij kunt staan. Er was dan ook geen enkel nummer die het tempo van de show eruit haalde. Hoogtepunt qua sfeer was hun nieuwe single ‘Tupac Robot Club Rock’, met enorm aanstekelijke synth/orgel melodieën.

Filthy Dukes spelen voor ieder wat wils, alhoewel natuurlijk het elektronische ingrediënt de overhand heeft. Maar liefhebbers van rock, dance, electro, house en pop zouden dit allemaal kunnen waarderen. De Britten hebben bewezen dat hun zelf bedachte genre ‘Electroacidhousenuravetwisteddiscopunkfunk’ bepaald geen onzin is.

Het is zonde dat de band zo vroeg geprogrammeerd stond want hun doel zouden ze later op de avond nog veel beter bereikt hebben. Laten we hopen dat we Filthy Dukes snel terug zien op één van de Nederlandse festivals.

Bekijk meer concerten op Fabchannel.com.

Tip de redactie