AMSTERDAM – Vrijdagavond stond de Dijk voor de derde dag op een rij in een uitverkocht Paradiso. Vanaf woensdag bezette de populaire Nederlandstalige band de poptempel om daar hun jaar af te sluiten. Bekijk hier exclusieve concertfragmenten.

Een jaar waarin de band het album 'Brussel' uitbracht en daar in oktober een gouden plaat voor ontving uit de handen van Solomon Burke.

Na de Nederlandse meiden rockband pEp begon de Amsterdamse band rond half negen aan hun thuiswedstrijd. In een overvolle zaal vol enthousiaste fans was de sfeer vanaf de eerste tonen buitengewoon goed. Het publiek wilde er een feestje van maken en de Dijk speelde daar vanaf het begin handig op in zoals ze dit waarschijnlijk de dagen hiervoor ook deden.

In rap tempo vuurde de band hit na hit af op de enthousiaste menigte en wisten ze het gevestigde materiaal prima te mixen met de nieuwe songs van 'Brussel'. Hits als 'Binnen Zonder Kloppen' en 'Ik Kan Het Niet Alleen' werden moeiteloos afgewisseld met bijvoorbeeld het geweldige gebrachte 'Mooier Dan Nu'.

Muzikaal was het bijzonder goed zoals je dat ook zou kunnen verwachten van de Dijk, die in de jaren een stevige live-reputatie hebben opgebouwd. Bij het innemende ‘Onderuit’ demonstreerden de muzikanten achteloos uit welk hout ze zijn gesneden. Een drie minuten durende gitaar en saxsolo tijdens het nummer zorgden voor een muzikaal spektakel.

Dansen

Frontman Huub van der Lubbe liet op elk vlak zien hoeveel ervaring hij heeft met het entertainen en vooral ook dat de passie nog lang niet weg is. “Zullen we dansen?” vroeg de zanger meerdere malen handig aan het publiek, die daar luid mee instemde. Om zo bij de uitvoering van 'Dansen Op De Vulkaan' een ultieme respons van de menigte op te wekken.

De energieopwekkende vloer van het Rotterdamse poppodium Watt, zou Paradiso goed gebruikt kunnen hebben tijdens het dansnummer.

Na ruim een uur sloot de band af met de meezinger ‘Als Het Golft’, en golven deed het ook in Paradiso. De massa bewoog gebroederlijk van links naar rechts terwijl uit volle borst zinnen als “Niet te stuiten, niet te sturen, duurt 't dagen, duurt ’t uren” meegezongen worden.

Knipoog

Uiteraard wist iedereen dat het optreden er nog lang niet op zat. De band had namelijk nog een verrassing in petto. Die verrassing was een uitvoering van ‘Get Down Tonight’, een hit van KC and the Sunshine Band. Het nummer, dat met een kleine knipoog werd gebracht, maakte het (volks)feest nog groter.

De tweede toegift bevatte nog de grote hit ‘Nergens Goed Voor’, die het uiteraard goed deed bij het publiek, maar daarna was het toch echt afgelopen.

Volk

De Dijk kunnen we nog lang niet afschrijven. De band staat nog steeds als een huis en Huub was weer even charmant en charismatisch als altijd. De Dijk spreekt de taal van het volk en dat levert nog steeds veel sympathie op.

Het enige minpuntje was dat er een paar mooie songs uit het uitgebreide oeuvre mistte in de setlist. En dat het feest beter afgesloten had kunnen worden, want de laatste toegift viel enigszins tegen. Maar een band als de Dijk, met zo’n omvangrijk repertoire, kan je dit ook niet kwalijk nemen.

Passie

De passie waarmee alle nummers gebracht werden is op zijn minst bijzonder te noemen en wordt tegenwoordig niet vaak geëvenaard door andere bands. Dat ze sommige nummers al 25 jaar spelen, was dan ook nergens te merken.

Het nieuwe materiaal van ‘Brussel’ behoort ook een compliment te krijgen. Vele fans zullen overtuigd zijn het nieuwe album van de band te kopen, als ze deze nog niet hadden.

De Dijk heeft het jaar in stijl afgesloten en duidelijk laten zien dat zij nog jaren mee kunnen. Dat wordt volgend jaar voor velen gewoon weer vechten voor een kaartje in december.

Bekijk mee concerten op Fabchannel.com.