Ambtenaren van de Belastingdienst staken de komende dagen. "Wat maakt het uit? Ze werken nu al nauwelijks of veel te traag", is de reactie op internet. De belastingen zijn een geliefd onderwerp voor gezeur en gezever. Door Anno.

Stakende belastingambtenaren? Zo wordt mijn aangifte nooit behandeld! Wat de belastingdienst ook doet, de kritiek is niet van de lucht. Of 'ze' het nu leuker voor 'ons' maken of niet.

Belastingoproer

Het gemopper van vandaag valt in het niet bij de belastingoproeren uit het verleden. Zo braken in 1569 onlusten uit toen de Spaanse leider Hertog van Alva tien procent omzetbelasting probeerde te heffen. Deze zogenaamde 'tiende penning' werd nooit ingevoerd. Alleen al de aankondiging maakte de mensen furieus. Het versterkte de haat tegen de Spaanse overheersing van de Nederlanden.

Vernielingen

In 1747 en 1748 was het weer raak. Uit onvrede over het belastingsysteem vernielden boze Friese boeren de huizen van belastingophalers. De onrust verspreide zich vanuit het Noorden over heel Nederland.

In Amsterdam probeerde de schutterij de boel in bedwang te houden, maar ook hier werden de huizen van de heren geplunderd. De vlam sloeg helemaal in de pan toen een vrouw overleed aan schotwonden. Ze had haar blote achterwerk aan de schutters getoond, die dat dankbaar als doelwit gebruikten.

Kwartje van Kok

Tegenwoordig is het Kwartje van Kok, de in 1991 ingevoerde verhoging van benzineprijs, een geliefd klaagthema. Echte opstanden komen er niet meer van, hoewel we graag wat schelden op internet of mopperen in het café.

Niemand vindt het leuk om te betalen, maar zonder belastingheffing is een ordelijke samenleving nou eenmaal niet mogelijk. De fakkels en hooivorken blijven tegenwoordig netjes opgeborgen.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.