Telefoonboeken verscheuren, vrachtwagens trekken en ijzeren staven buigen. Miljoenen mensen keken er ooit naar. Waarom is De Sterkste Man Van De Wereld als tv-evenement in verval geraakt? Door Paul de Lange

Vraag aan een kind wie de sterkste man van de wereld is en de kans is groot dat het antwoordt: 'mijn vader.' De deceptie dat het iemand anders is, komt met de jaren - zij het bij het ene kind wat sneller dan bij het andere. Tot de jaren negentig was er een duidelijk aanwijsbaar moment van besef: de AVRO zond traditioneel De Sterkste Man Van De Wereld uit. En daar deed papa simpelweg niet aan mee.

De kolossale deelnemers hadden welluidende namen als Bill Kazmaier, Geoff Capes, Jón Páll Sigmarsson en, onze nationale trots, Ted van der Parre. Ze trokken fluitend vrachtwagens voort, verscheurden achteloos telefoonboeken en liepen vrolijk met loodzware melkbussen rond alsof het melkpakken waren.

Voorstellen

"Moet u zich voorstellen: de mannen torsen nu het equivalent van twintig kratten bier", meldde presentator Jack van der Voorn dan enthousiast. Topamusement, waar miljoenen naar keken en waarover nog weken werd nagepraat op schoolpleinen en in bouwketen.

Waar is het prachthuwelijk tussen de tv en 's werelds sterkste mannen stukgelopen? De AVRO zendt al jaren geen Sterkste Man-competities meer uit. SBS6 wil dat nog weleens doen, maar parkeert de programma's op lukrake zatermiddagen. Wie bovenmenselijk krachtsvertoon wil zien, is tegenwoordig vooral aangewezen op Eurosport.

AVRO

De World Strong Man Cup heet het daar. Sommige ingrediënten van het programma brengen zoete herinneringen aan het AVRO-tijdperk naar boven. De deelnemers slepen nog altijd met vrachtwagens, scheuren nog steeds om de haverklap hun biceps, en hebben nog immer surrealistische namen als Senny Schonewille.

Toch is het tv-evenement slechts een schim van wat het ooit was. Begeleid door luide metalmuziek worden in hoog tempo alle onderdelen er snel doorheen gejast. Er is alleen aandacht voor de toppers van het klassement. Geen tijd meer voor ludieke acties als een glas op de borst laten balanceren, een kunstje dat Jón Páll Sigmarsson verstond (de IJslander die in '93 overigens overleed tijdens het krachtpatsen). De competitie is nu een World Cup, met talloze wedstrijden in allerlei steden.

Sport

Het is, kortom, sport geworden. Waar veel sportevenementen zich hebben gevoegd naar de wetten van de televisie en zo richting amusement zijn opgeschoven, bewandelden de sterkste-mannen-competities de omgekeerde weg. Ze zijn van topamusement verworden tot een sport in de marge.

Marius Pudzianowski is de huidige topper, maar bijna niemand weet dat. Zijn zoontje zal zo nooit het voorrecht genieten dat het zoontje van Bill Kazmaier ooit ten deel moet zijn gevallen: het schoolplein oplopen terwijl je klasgenootjes gisteren op tv hebben gezien dat jouw vader de sterkste man van de wereld is. Een mooier gevoel is voor een jongetje ondenkbaar.

World Strong Man Cup, woensdag 20.00 uur op Eurosport. Overzicht van uitzendigen Sterkste Man-competities