Fantastisch nieuws deze week. Jim Bakkum is verongelukt. Een heel klein beetje maar. Hij is in Almere, tijdens een opvoering van de musical Grease, met een speelgoedauto de orkestbak ingereden. In deze ene zin zit eigenlijk alle ellende van het hele universum samengebald. Door Nico Dijkshoorn

'Musical Grease' is natuurlijk al om te huilen. Hoezo musical? Hou daar eens mee op, die vermusicalisering van de Nederlandse samenleving. Als dit zo doorgaat is binnenkort alles mogelijk. ´Pim Fortuyn de musical´, met een sterke rol van Thijs Römer als Volkert van der G. Ik kan de recensies op voorhand al dromen.

Kontlik-scène

"Pim Fortuyn de musical komt wat langzaam op gang. De kontlik-scène met vier jonge Marokkanen haalde nogal de vaart uit de voorstelling en oud politievoorlichter Klaas Wilting, bekend van het ijsdansen, was wat ongelukkig gecast als de terminale Marcel van Dam. Na de pauze maakte Thijs Römer, ongeschminkt en zeer naturel spelend, veel indruk als een intense Volkert van der G. Rondom hilarisch was het dansnummer 'Het was veel erger voor mij, want ik zag het gebeuren" gezongen door Ruud de Wild zelf.'

Is dat echt nodig, overal een musical van maken? The Godfather, met Peter Faber als Marlon Brando. Met twee pingpongballetjes in zijn mond doet hij een vrolijk dansje om zijn dode zoon heen. Twin Towers, the musical, met Frits Barend in de hoofdrol, schreeuwend om zijn goede vriend Henk in een nagemaakt brandend flatgebouwtje op het toneel van cultureel centrum De Wilde Wingerd in Borculo.

Opgefokt musicalgedoe

Vreselijk vind ik het, dat rare opgefokte musicalgedoe. Ik zeg, wees dan flink en trek dat door naar het normale leven. Loop vanmiddag maar eens een slagerij binnen en antwoord op de vraag: 'wat mag het wezen' met een bulderend gezongen. 'Tartaaaaaaarrrrtje, Tartaaaaaarrrrrrrrrtje, ik wil graag gewoon een tartaaaaaaartje' op de wijs van 'Maria' uit West Side Story. Eens kijken wat er dan gebeurt.

Ja, nee, zeggen de liefhebbers, het is een vlucht uit de werkelijkheid. Even wegdromen bij een musical. Genieten van de techniek, het spelplezier. Je moet er helemaal in kunnen geloven'. Maar als Jim Bakkum dan in een opgevoerd golfwagentje de orkestbak in dondert dan is dat weer té realistisch. Hoe echt wil je het hebben! Die hele film gaat over autoracen. Rijdt de hoofdrolspeler een keer heel Rock' n Roll het podium af, is het wéér niet goed.

Miss Saigon

Je kon er natuurlijk op wachten dat het een keer mis ging. Steeds gekker worden de constructies in het theater. Joop van den Ende liet tijdens Miss Saigon een helikopter op het podium landen. Dat had toen ook zomaar mis kunnen gaan. Helikopter zakt door zijn landingsgestel, valt zijdelings in Carré en met drie omwentelingen van de rotorbladen worden er 34 hoofden van abonnementhouders afgeslagen.

De hele afdeling Brood en Banket van de Hema, lekker weg om de onderlinge sfeer op de afdeling te verbeteren, in één keer weggevaagd. De chef Verse Sandwiches komt met de schrik vrij.

Almere

'In Almere', dat maakt het bericht nog mooier. Desolater kan het niet. Wat een beeld. Grease in Nederland, dat is al erg. Nederlandse oetlullen die net doen alsof ze Amerikanen zijn, voor een zaal vol hoogbejaarde abonnementhouders.

Jim Bakkum moet opkomen in een omgewerkt golfwagentje. Triest. Een echte man zou dat weigeren. Gewoon eisen dat hij in een customized Chevrolet met 120 km per uur het podium op mag spinnen en hem met zijn kontje tegen de coulissen aan mag parkeren.

De auto schijnt nog even op de rand van het podium te hebben gehangen. Sandy kwam met de schrik vrij, Bakkum zweefde zo het harmonieorkest tegemoet. Hersenschudding en een gebroken schouder. Weet hij ook eens hoe wij ons voelen als we een uurtje naar hem hebben zitten te luisteren.

Verlinde

Albert Verlinde, de producent, sprak in RTL-Boulevard zalvende woorden. Ja, het was helemaal niet belangrijk dat Carré niet doorging. Het ging nu even om Jim Bakkum en alle andere mensen en hij hoopte dat ze de kracht zouden vinden om ooit weer door te kunnen leven.

Inmiddels had Verlinde al lang vervangers gevonden voor zijn musical. Alles draait gewoon door. Maar wat zou ik Albert graag hebben gezien toen hij het nieuws vernam. Zingend in zijn onderbroek, midden in de kamer. Hoofd in zijn nek, huilend. 'Carrééééééé, Carréééééééééé, dit kost een miljoentje of tweeeeeeee!!!"