Sterren in tv-programma's vormen een onstuitbare trend. Er is alleen een probleem: de sterren raken op. Door Paul de Lange

Kent u Rachel Massing? Of Bob Offenberg? Mark Dakriet misschien? Het zijn sterren, volgens SBS tenminste. Te dikke sterren, maar wel sterren. Ze doen sinds vorige week namelijk mee aan De Afvallers Met Sterren, de BN'er variant van De Afvallers.

Het programma past in een trend: overal op tv verschijnen tot BN'er gebombardeerde mensen die de gemiddelde tv-kijker nergens van kent. Tot kort geleden hoefde dat ook niet. Reality-tv bloeide dankzij anonieme Nederlanders. Maar gelet op de dramatische kijkcijfers van Big Brother en De Gouden Kooi heeft Nederland het blijkbaar gehad met de Nena's, Willems en Barten zonder achternaam.

Corry Konings

We hebben genoeg gewone mensen gezien die niets bijzonders kunnen. Nu willen we BN'ers iets zien doen wat ze niet kunnen. Of in ieder geval iets waar ze niet bekend om zijn geworden. Corry Konings op de schaats, een afvallende Linda Wagemakers en, later dit jaar, een zingende Beau van Erven Dorens.

Of veel liever nog: Corry Konings op haar bek, Linda Wagemans die er niet in slaagt kilo's te lozen en een vals kraaiende Beau van Erven Dorens. Want sterren zijn eigenlijk ook maar gewone mensen, zo zien Nederlanders het graag.

IJsdansoorlog

De tweede slag in de ijsdansoorlog tussen RTL en SBS legt meer bloot dan concurrentie tussen commerciële zenders. De concurrentie om de sterren is nog veel moordender. En de bron van BN'ers dreigt op te drogen. Kwamen in de eerste editie de meeste koppen nog wel bekend voor (op die Belgen na dan), in de tweede serie is dat anders. Want wie de hel zijn Mariëlle Bastiaansen, Jan Postulart en Thomas Berge?

Natuurlijk leert de kijker ze enigszins kennen doordat ze geïntroduceerd worden. Thomas Berge blijkt bijvoorbeeld een 17-jarig zangertje dat de nieuwe Jan Smit wil worden. En Sterafvaller Bob Offenberg is een 11-jarig zangertje dat eveneens de nieuwe Jan Smit wil worden. Maar Bob moet dus eerst nog maar eens de nieuwe Thomas Berge zien te worden.

Carrière

In dat opzicht hoeven ze van Sterafvaller Mark Dakriet geen concurrentie te vrezen. Daarvoor is de ex-zanger van Replay te oud. Volgens de voice-over van SBS heeft hij wel 'een succesvolle solocarrière.' Al zou het natuurlijk ook zomaar kunnen dat het niet zo lekker loopt met die carrière. En dat Mark acht keer prime time op tv verschijnen prima kan gebruiken. Bij Marco Borsato kunnen er ook wel wat kilootjes af, maar die zien we niet in dit soort programma's.

B-artiesten

Tv-programma's met sterren verworden nu al tot een podium voor B-artiesten en -acteurs die hun carrière een impuls willen geven. Als die trend zich doorzet, volgen straks de C-artiesten. Die zullen pas echt onbekend zijn. Net zo onbekend eigenlijk als Nena, Bart en Ruud. En zo belanden we binnenkort gewoon weer terug bij af; terug bij anonieme reality tv.

Dancing on ice, RTL 4, woensdag 20.30 uur

Sterren dansen op het ijs, SBS 6, vrijdag 20.30 uur

De afvallers met sterren, SBS6, woensdag 20.30 uur