Het mooiste moment van de afgelopen week. Bram Moszkowicz houdt zijn op voorhand al legendarische persconferentie. Een bezeten monoloog van drie kwartier.

Hij heeft het over een zwarte dag maar je ziet vooral iemand die zijn finest hour beleeft. Wat heeft hij het naar zijn zin. Wat is het een lekker Italiaans tafereel en wat zal hij vanavond, ondanks alles, door de stad zwieren.

Drama

De mensen zullen hem nawijzen. Daar, kijk, is dat niet de man die vanmiddag stond te knokken voor de advocatuur in Nederland? Hij voelt het drama. Hij bouwt naar een climax toe. Zijn mond nog iets dichter naar de microfoon. Ja, hij, Bram, trekt zich terug, in het belang van Holleeder.

Holleeder, zijn cliënt, die hij vanmiddag nog heeft gezien en die hem geëmotioneerd een 'iedereen kan schilderen' werkje heeft aangeboden en een uit een aardappel gesneden karikatuur van een cipier.

Kelder

Hij hekelt nog eens de uitspraak van de rechter in de zaak Kelder. Infaam en abject. Ja hij zegt het gewoon. Infaam en abject. Zijn stem slaat over en dan is hij klaar. Hij is schor. Eindelijk geeft hij het woord aan de pers. Ze hebben lang genoeg gewacht. Ze kunnen nu losbarsten.

Bram zet zich schrap. Hij hangt als een vermoeid dier aan zijn spreekgestoelte. Hij wacht een orkaan van vragen af. En dan het moment van de week. Eerste vraag: 'meneer Moszkowicz, we zijn van het jeugdjournaal. Is dat niet hartstikke naar allemaal en vindt u het wel leuk om advocaat te zijn?'

Geweldig

Geweldig. Zijn hele act in een keer down the drain. Alle moeite voor niets. De hele Nederlandse pers over de vloer, hij houdt het betoog van zijn leven en dan een vraag zo moeten beantwoorden dat kinderen van een jaar of 9 ook begrijpen wat er aan de hand is. Dodelijk.

Grote neus

Ik zou graag hebben gewild dat ze nog even door was gegaan, die mevrouw van het Jeugdjournaal. 'Meneer Moszkowicz, u bent dus best wel vrienden met die meneer met die hele grote neus en nu zegt iedereen dat die heel stout is geweest, met zelfs pief paf poef in uw werkkantoor. Denkt u dat die meneer Neus nu wel nog wel kan lachen ooit en hoe moet dat nou?'

Ik had Bram daar graag het volgende antwoord op zien geven. 'Als iemand zegt , jij hebt dat schepje in de zandbak zoek gemaakt, dan moet je dus eerst de zandbak leegmaken en dan weet je het pas'.

Zelfbeklag

Bram Moszkowicz kreeg precies wat hij verdiende. Een RTL-Boulevardvraagje. Die gunde ik hem van harte na zijn afscheidsrede. Wat een pathetisch verhaal vol zelfbeklag. Wat een zwaktebod om meteen met de complottheorie aan te komen zetten als het je een keer tegen zit.

Zo iemand moeten we dan serieus nemen, een advocaat die de schildpad van Henk Westbroek in Nederland probeert te houden. Iemand die bijna wekelijks bij RTL-Boulevard achter een presentatie desk mee zit te koekeloeren naar nieuws over Dries Roelvink. Als er een rood cameralampje brandt hangt hij met zijn kop in beeld. Zoekt zijn opvolgers via de televisie, met al enig doel om zoveel mogelijk in beeld te zijn en het merk Moszkowicz nog beter in de markt te zetten. Alles voor de roem. Moszkowicz vindt zichzelf eigenlijk een beetje een Oscar Wilde.

Showman

In zijn lange betoog verklaarde Moszkowicz dat men hem zwart heeft proberen te maken om Holleeders positie te verzwakken. Ik denk dat dat helemaal niet nodig was. Holleeder zat al voor de beschuldigingen van Jort Kelder opgescheept met een advocaat die er voor koos om voluit showman te zijn. Dat is een bewuste keuze geweest van Moszkowicz.

IJdeltuiterij

Als hij ergens binnenkomt, komt ook de foute televisie Italiaan binnen. De man die iedereen wil verdedigen, als ze maar 160 uur media-aandacht per jaar genereren. Of dát uiteindelijk in het belang is geweest van Holleeder, deze onuitstaanbare ijdeltuiterij die Jort Kelder verleidde tot een offensiefje, ik vraag het me af. Ik denk dat Holleeder beter af was geweest met een advocaat die weet wanneer hij een stap buiten het licht moet zetten.

Mannetje

Die ene vraag namens het Jeugdjournaal zette hem weer met beide beentjes op de grond. Alles keutelt morgen gewoon weer door. Waar ging het over? Mannetje heeft naar gedaan, tweede mannetje verdedigt hem, ander mannetje zegt iets naars over hem. Een hele geruststelling.

Wij kunnen dat dus niet in Nederland, iets groots en meeslepends maken van zo'n verklaring. Bij ons rijden criminelen op scootertjes met een Malle Eppie helm op hun hoofd en lekken tapes van de politie in boekvorm uit. Bij ons houdt iemand een persconferentie in een zaal met ruitjesgordijnen. Gerommel is het. Niks grandeur. Niks infaam en abject. Peppie en Kokkie, dat komt meer in de buurt.