Bij Wouter is hij terug, bij Claus moest hij weg en Pim kon niet zonder: toon mij uw stropdas en ik zeg u wie u bent. Met dank aan Lodewijk XIV en een groep Kroatische soldaten. Door Anno.

Met een das worden allerlei boodschappen overgebracht. Machtsdragers tonen hun betrouwbaarheid met rode power-das op een donker pak. Leden van herendisputen herken je aan hun clubkleuren in de das. Prins Claus gooide de 'slang' om zijn nek weg om aan te geven dat hij zich op het paleis soms een beetje benauwd voelde. Of je nu zonder of met door het leven gaat: een stropdas vertelt wie je bent.

De stropdas komt voort uit de sierlijke doeken die in de zeventiende eeuw door Kroatische soldaten gedragen werden. De Franse koning Lodewijk XIV zag hoe de Kroaten er tussen andere soldaten uitsprongen en liet zelf dassen maken. Al snel volgden andere machtige Fransen, en droeg iedereen die ertoe deed een 'cravate' - een verbastering van 'Kroaat'. Eind negentiende eeuw kwam in Engeland uit de wirwar van dasstijlen het hedendaagse model naar voren, met bijbehorende manieren van knopen-met-Engelse-namen als de 'Windsor'.

Symbool

Toch waren de Kroaten niet de eersten. Zowel de Terracotta-soldaten van de Chinese keizer Qin Shi Huang (derde eeuw voor Christus) als de Romeinen op de overwinningszuil van Trajanus (112 na Christus) dragen halsdoeken die niet voor verwarming van de keel bedoeld zijn. Opvallend is dat deze dracht helemaal niet gewoon is bij soldaten uit beide perioden. Het lijkt erop dat de keizers de soldaten wilde eren, door ze in steen te vereeuwigen met een krachtig symbool van macht om de hals. Een symbool dat nu ook door Wouter is omarmd.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Surf naar de site www.anno.nl.