De veruit grappigste én foutste voetbalanalist van Nederland is niet op de landelijke omroep te zien. Ton Ojers is volks- en cultheld tegelijk in Noord-Holland.

U kent Ton Ojers niet? Clarence Seedorf ook niet, tot de twee elkaar onlangs na een oefenpotje van Oranje ontmoetten. Ojers analyseerde trefzeker Seedorfs spel. Iets met ' controlerend, goed vanuit zijn positie opererend, zo spelend kan Marco niet om hem heen'. En vroeg erna of Clarence het met hem eens was.

"Ik heb denk ik gebracht wat voor de ploeg nodig was" zei Seedorf. "Nou, dat heb ik je net uitgelegd," antwoordde Ojers en gaf de verbouwereerde Seedorf nog even een bovenhandse handshake. Ton Ojers - Voormalige Schrik Van Sportjournalistiek Nederland: 1-0.

Elke zondagavond stemmen ruim tweehonderdduizend Noord-Hollanders af op RTV Noord-Holland Sport. Bizar veel voor een regionale sportrubriek. En dat terwijl Ojers niet bepaald het prototype prettige tv-verschijning is.

De oud-trainer van diverse landelijke hoofdklassers zou een geloofwaardige woordvoerder bij een Amsterdamse taxioorlog zijn. Breed postuur, lange regenjas, felgekleurde stropdas. Tot een jaar geleden had hij een geelkleurige mat. Die is eraf, maar hij heeft nog wel een vlassnorretje.

Fout en grappig

Ojers volkse voorkomen zorgt bij interviews met (oud-)spelers van Ajax en AZ snel voor een ouwejongenskrentenbrood-sfeertje. "De hakkenbar was weer open hoor, Raf", doet Ton dan tof tegen Van der Vaart, als die wat frivole hakballetjes heeft laten zien. Het zijn de even foute als grappige opmerkingen waar voetbalminnend Noord-Holland geen genoeg van krijgt.

Dat geldt zeker als Ton de pik op spelers heeft, want dan maakt hij gehakt van ze. Charisteas bijvoorbeeld, wanneer die met een intikkertje scoort: "die had ik met m'n teckel ook nog wel gemaakt hoor, als mijn gulp had opengestaan."

Daarbij schroomt Ton niet om zijn politiek incorrecte maatschappijvisie door zijn sportcommentaar te verweven. Hoe de traditionele rellen na een Ajax-huldiging voortaan voorkomen moeten worden? Heel simpel, vindt Ton: "scherpschutters op de daken en de eerste die amok maakt een kogel door zijn knieschijf jagen."

Volks- en cultheld

De volkse kijkers herkennen in Ton Ojers een man die zegt wat zíj denken. De minder volkse voetballiefhebber kijkt vanwege Tons onweerstaanbare foutheid. Het doet denken aan de combinatie van twee soorten aanhangers die André Hazes in zijn laatste jaren een enorme populariteit opleverde. Net als Hazes is Ojers volks- en cultheld tegelijk in Amsterdam en omstreken.

Eén tekortkoming heeft Ton gemeen met collega-voetbalanalisten: zijn voorspellingen zijn matig. "De enige reden dat Ajax nog bij PSV in de buurt kan komen, is als de octopus Gomez geblesseerd raakt" zei Ton vlak voor Kerst. Maar als je hem er nu naar zou vragen, zou hij gewoon een van zijn klassiekers aanhalen: "het gaat niet om de Herbstmeister, maar om de Summermeister"

Zonde dat RTL Sport de oubollige René van der Gijp maar weer eens van stal heeft gehaald. Als de zender toch op de voetbalanalytische lach mikt: Ton Ojers is rijp voor een toptransfer naar een landelijke omroep.

RTV Noord-Holland Sport, RTV Noord-Holland, zondag 20.15 uur

Terugkijken uitzendingen