Naar aanleiding van mijn column van vorige week trok 'de bond tegen het vloeken' aan de bel. Op hun site staat te lezen dat zij 'diverse klachten ontvingen over de column 'Samen naar God', die 8 februari jl. verscheen op NU.nl.' Door Nico Dijkshoorn

De afgelopen week heb ik honderden e-mails ontvangen waaraan vooral een ding opvalt: ze zijn geschreven door mensen met een volslagen gebrek aan humor en vanuit een stuitend moreel superioriteitsgevoel.

Dankbaar

Ook klinkt er hier en daar spijt door, dat zij van een redelijk mild geloof zijn. Er wordt hier en daar nogal weggedroomd over een liquidatie of een afgeslagen hoofd. Ja, dat doen zij niet. Die Islamieten hadden er wel raad mee geweten. De toon is: ik moet ze daar dankbaar voor zijn.

Zwarte lijst

Ik kende die club wel, de bond tegen het vloeken. Ik heb al vaker op de zwarte lijst gestaan. Iedere keer als ik in een column meld dat ik helemaal geen zin heb om mijn leven in te richten zoals de christelijke medemensen dat voor mij bedacht hebben, wordt mij te kennen gegeven dat ik te ver ga.

Dat vermanende toontje werkte misschien een paar eeuwen geleden nog, tegen een Papoea zeggen dat die houten buis om zijn pik en dat verafgoden van een bos stro eigenlijk heel naar ten opzichte van onze westerse god is, omdat die namelijk blank is en gewoon een onderbroek draagt, maar ik kijk er toch iets anders naar.

Christenen

Veel christenen die mij mailen willen me ook redden. Ik lijd een goddeloos leven en het is nog niet te laat. Ik moet knielen in een bed violen en dan zal alles goed komen.

Ik heb al die mensen vriendelijk bedankt. Ik geloof maar in één god en dat is liefde. Daarvan zie ik weinig terug bij de benepen Christenunie en het CDA, die het toch weer voor elkaar hebben dat homohuwelijken argwanend worden bekeken en dat winkels open gaan wanneer zij daar geen last van hebben.

Ik voel geen liefde, maar vooral naijver en benauwd denken. Stigma's, bekrompenheid en banvloeken, daar weten ze wel raad mee in christelijk Nederland. Hoor je mij klagen dat de christelijke repressie in de afgelopen 200 jaar er voor gezorgd heeft dat vanaf de jaren vijftig ongeveer één op de twee Nederlandse literaire werken gaat over hoofdpersonen die zich los knokken van het geloof?

Ingeramd Calvinisme

De Verenigde Staten hebben een mooie literaire traditie, met grote thema's, zoals liefde, verlangen, ontheemding, vervreemding en wanhoop. In Nederland leeft men in kleine Christenhuisjes op natte dijken en schrijft men al eeuwen voornamelijk over het loskomen van het er ingeramde calvinisme.

Bedilzucht, dat is het vooral. Loerende mannetjes en vrouwtjes die, weer een beetje zelfverzekerder door dit overwegend christelijke kabinet, heel voorzichtig 'ah ah ah ah niet doen' uit een openstaand raampje durven te roepen. De site van 'de bond tegen het vloeken' is doordrenkt van kruiperige lafheid.

Klachten

Met name op de pagina met actuele klachten is het genieten voor de olijke atheïst. Alsof je de 17 eeuw in wordt geschoten, zo kleinzielig is het onderlinge verraderssfeertje. Wij hebben er normaal gesproken geen weet van, maar wat blijkt, werkelijk iedere media-uiting wordt door een vergeldend leger van god beoordeeld op kwetsgehalte. Dat levert hilarische meldingen op.

K3

Onder andere deze: Wij ontvingen een klacht over het nummer Oma's aan de top. De klager meldde ons dat dit nummer een subliminale boodschap heeft. Wanneer het nummer omgekeerd beluisterd wordt is onder andere te horen: "Grote massamoord" en "gvd (voluit) leuk". De songs van K3 genieten een internationale bekendheid en worden vooral door kinderen veel beluisterd. Uiteraard brengt dat een verantwoordelijkheid met zich mee.

Borsato

Dat doen ze dus in hun vrije tijd, die vrome Nederlanders. Op zondag kijken of er niemand winkelt en de rest van de week draaien ze cd's achterstevoren af. Een geweldig idee! Ik ben ook meteen aan de gang gegaan en wat blijkt, op alle cd's van Marco Borsato is duidelijk te horen: "ik geef geen hol om warchild, het is maar een manier om steeds lachend en menselijk in beeld te zijn, zonder dat ik daar reclametijd voor hoef in te kopen.'

Zeeland

Op alle cd's van Blöf hoor je achterstevoren heel duidelijk 'vis is niet te vreten en we haten Zeeland' en op de laatste cd van Arie Ribbens horen wij de blasfemische tekst "wij vieren feest, wij zullen niet verdorsten en jezus greep maria van achter bij haar... schouders, dat wordt weer lachen, dat wordt een dolle boel'

Een mooi beeld. Christenen die met zijn allen om een cd-speler heen zitten en luisteren naar de achterwaarts afgespeelde nieuwe cd van Bennie Neyman. Opschrijfboekje in de aanslag. Maar ik ben zelf ook de kwaadste niet. Ik wil best wel leren van christenen. Ik heb in drie dagen tijd de bijbel achterstevoren gelezen en helemaal aan het eind lees je dan duidelijk: "ik besta niet. Ga allemaal maar iets voor jezelf doen."