Het tegenovergestelde van vernieuwende televisie bestaat. Het heet De Rijdende Rechter: een platform voor vitale ouderen. Door Paul de Lange

Minimaal twee klagende allochtonen per seizoen in De Rijdende Rechter. In een poging om meer allochtonen op de buis te krijgen, kwam de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep eind vorig jaar met dat concrete voorstel.

Om dat voor elkaar te krijgen kan nog wel eens een hele klus worden voor de redactie. Tien jaar De Rijdende Rechter doet vermoeden dat klagen over kulproblemen voorbehouden lijkt aan wit, oud en regionaal Nederland. Dat doorgaans onverstaanbaarder Nederlands spreekt dan de gemiddelde allochtoon.

Dialectendorp

In het elfde seizoen van De Rijdende Rechter is dat niet anders. De oogst van dit jaar tot nu toe: van de zes afleveringen reed de rechter alle keren naar een dialectendorp, was er geen gekleurd persoon te bekennen en hadden vijf van de zes klagende partijen zo op het oog de AOW-leeftijd al bereikt.

NCRV

Maar juist dan groeit blijkbaar de drang om de NCRV aan te schrijven. En die biedt altijd een luisterend oor, hoe onbenulliger het probleem hoe beter. Een biljartclub waarvan de vertrekkende leden de resterende 65 euro uit de clubkas willen meenemen? Een bejaarde vrouw die het niet aankan dat haar buurvrouw een tuinhekje plaatst? De Rijdende Rechter verwelkomt ze.

Of een thema al dertien maal is behandeld, deert zowel de makers als het publiek niet. De zoveelste zaak over een boom met overhangende takken, en ja hoor, weer meer dan een miljoen kijkers. Het lijkt er sterk op dat de redactie van de Rijdende Rechter ervan uitgaat dat de kijkers van tien jaar geleden toch al dood zijn, of op z'n minst dement.

Emoties

Toch heeft het programma onmiskenbaar een intrigerend aspect: wat bezielt mensen om hun nietszeggende geschil op tv te beslechten? Na tien jaar is dat nog steeds gissen. Neemt niet weg dat emoties hoog kunnen oplopen. Weglopende eisers, schreeuwende omstanders en bedekte bedreigingen komen herhaaldelijk voor.

Het maakt De Rijdende Rechter tot een soort Jerry Springer voor zestigplussers, in een beschaafde variant. Net als bij Jerry Springer vraag je je als kijker regelmatig af: zijn het nou acteurs of niet? Mocht het zo zijn, dan hebben ze potentieel prachtige carrières vergooid.

Echt uit de hand loopt het nooit. Nou ja, een keer dan, afgaande op de compilatie-uitzending van vorig jaar. Die toonde een fragment waarin twee partijen elkaar aanvlogen. En laten dat nou net allochtonen zijn. Maar dat zal niet het soort bijdrage aan de beeldvorming over allochtonen zijn geweest die de Publieke Omroep voor ogen had toen ze bij De Rijdende Rechter aanklopte.

De Rijdende Rechter, NCRV, dinsdag 22.00 uur, Nederland 1