Op het gevaar af dat dit als een populistisch verhaaltje bestempeld gaat worden ben ik toch van mening dat het onlangs gepubliceerde nieuwsbericht 'Fiscus jaagt op leaserijders' een kritische kanttekening behoeft. Door Sacha Prins/Autoblog.nl

De strekking van het persbericht van de FIOD is dat oneigenlijk privégebruik van een leaseauto keihard aangepakt gaat worden.

Privégebruik

Met oneigenlijk privégebruik doelt men op misbruik van de regeling die voorschrijft dat er geen fiscale bijtelling wordt gerekend indien de gebruiker van een auto van de zaak een sluitende kilometeradministratie kan overleggen.

In die administratie moet elke kilometer verantwoord zijn, met dien verstande dat de gebruiker maximaal 500 privé kilometers met die auto mag maken. Het misbruik komt neer op meer dan 500 gereden privékilometers die als zakelijk worden geboekt.

Camera-auto's

Met keihard aanpakken doelt men op de inzet van "'slimme' camera-auto's die zijn uitgerust met een computersysteem dat automatisch nummerplaten scant en herkent", aldus het persbericht.

Die camera-auto's zullen worden ingezet op plekken waarvan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden aangenomen dat het privégebruik van de auto betreft. Denk hierbij aan "drukbezochte locaties zoals festivals, bouwmarkten, woningboulevards en grensovergangen in de vakantieperiodes".

Bordeel

Maar ook de school van je kinderen, de bejaardensoos van je ouders en de sportclub komen in aanmerking. Het bordeel en twee-sterren restaurant niet omdat je je daar met succes kunt beroepen op te goeder trouw relatiemanagement met een klant, helemaal als je die bonnetjes declareert bij de baas.

Dienstkloppers

Dit hele verhaal is enerzijds lachwekkend en anderzijds diep triest. Zie je de dienstkloppers al zitten bij de Efteling in hun "'slimme' camera-auto"? Die moeten wel een enorme zonnebril opzetten, want echt trots op je beroep kun je dan niet zijn. Hierbij vergeleken zijn de snelheidscontroleurs van Dhr. Spee waarachtige weldoeners.

Oberstormbahnführer Spee

Bovendien zijn er veel goedkopere en doeltreffendere methodes om gaten in iemands kilometeradministratie te schieten. Welke methodes dat zouden kunnen zijn kan de lezer zelf wel bedenken, maar een samenwerking met verkeers Oberstormbahnführer Spee of de douane ligt daarbij voor de hand.

Nee, dit verhaal wordt met een tactisch mediaoffensief de wereld in geholpen om iedereen angst aan te jagen: Big Brother is Watching You!

Pakkans

Maar wat is nou de kans dat zo'n "'slimme' camera-auto" jou te grazen neemt juist op het moment dat je aan het frauderen bent? Ik denk dat de kans groter is dat je door André van der Toorn in Wegmisbruikers te kakken wordt gezet.

Maar hoewel die kans ook al vrij klein is -de uitzending is thans gestopt- werken dat soort programma's toch preventief. Deze aangekondigde maatregel zou dus ook wel eens kunnen gaan werken. En als de factuur van het PR bureau van de FIOD voor dit mediaoffensief lager uitvalt dan de extra belastingopbrengsten doordat sommigen toch maar de bijtelling voor lief nemen, dan is de missie al geslaagd.

Echter, een weldenkend mens zou bij de conceptie van het idee om 'slimme' camera-auto's in te gaan zetten bij de Gamma en de Praxis met het schaamrood op de kaken moeten concluderen dat er misschien wel iets aan de regels mankeert als de dreiging van zulke draconische maatregelen nodig is om de handhaving van die regels af te dwingen.

Sterker nog, volgens mij kunnen ze deze regel helemaal niet handhaven, praatjes over 'slimme' camera-auto's ten spijt, deze desperate actie is daarvoor impliciet het bewijs.

Misschien moeten de knappe koppen op het ministerie van financiën en de belastingdienst de hoofden eens bij elkaar steken om met eenvoudigere regels te komen in plaats van zich te profileren als een soort moderne Stasi die ons de stuipen op het lijf probeert te jagen. Het imago van de fiscus kan wel weer een opfrisbeurt gebruiken na deze actie. Ze kunnen het namelijk best leuker maken, en makkelijker.