Het is bizar: vlak voordat Stadion Feijenoord zeventig jaar oud wordt na een bitterkoude opening in 1937 zijn er steeds meer signalen dat het verdwijnt. Opnieuw trek ik ten aanval! Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis Weblog.

Het Nederlandse voetbal heeft ambities. In samenwerking met België en Luxemburg moet het WK Voetbal van 2018 naar deze drie landen worden gehaald. Helaas moet daarvoor De Kuip verdwijnen, zei Marcel Sturkenboom van NOC*NSF al in 2005. In 2007 is er weinig veranderd. Sterker: de plannen lijken in een steeds grotere versnelling te komen.

De kandidaatstelling voor het WK 2018 komt namelijk steeds dichterbij, bleek deze week. Alle voetbalstadions in Nederland grijpen dit aan om met uitbreidingsplannen te komen: Amsterdam, Heerenveen en dus ook Stadion Feijenoord. Dat laatste wil zelfs helemaal plat om te herrijzen op het naastgelegen Varkenoord. Alhoewel heel veel mensen hierom niet kunnen lachen, lijkt dit niet op een Rotterdamse reactie te hoeven rekenen. In de hoofden van sommige bestuurders lijkt De Kuip al te zijn afgebroken. Dat zullen we nog wel eens zien!

Een vreemde verjaardag

Op 27 maart 1937 werd Rotterdam-Zuid op de wereldkaart gezet met de opening van Stadion Feijenoord, alias De Kuip. Volgende maand bestaat het dus exact zeventig jaar, maar in Rotterdam-Zuid zijn er geen plannen zijn om dit te vieren. Wel is er alle aandacht voor het honderdjarige jubileum van Feyenoord in 2008, dus er is wel degelijk een historisch bewustzijn. Helaas uit zich dat nog niet in de toekomstplannen van De Kuip of, beter gezegd: de handhavingsplannen.

Algemeen Dagblad

Gelukkig hebben we het Algemeen Dagblad nog, die een oproep doet om mee te denken over de toekomst van het stadion. Want deze krant doet wat Feyenoord en De Kuip helaas nog te weinig doen: uitzoeken bij De Achterban wat die vindt van het afbreken van hun stadion. Het ligt daar nogal gevoelig en dan mag je verwachten dat er op zijn minst belangstelling wordt gesuggereerd. Als die toch bestaat, is die mij ontgaan.

Wie is de baas?

Het komt er eigenlijk op neer wie de meeste invloed heeft in de voetbalwereld. Zijn het de voetbalbestuurders of zijn het de voetballiefhebbers? Natuurlijk is het niet zo simpel, maar die tegenstelling lijkt steeds groter te worden.

Krijgen we in 2018 inderdaad een WK Voetbal in nieuwe stadions, waarin het voetbalgevoel bevriest in een hypercommerciële ijstijd? Met grappen en grollen, waar behalve wat geldschieters en Sepp Blatter niemand op zit te wachten?

Waar daken, velden en tribunes kunnen schuiven en misschien zelfs licht geven, maar waar geen supporter zich thuis voelt? Kortom: waar het echte voetbalhart genadeloos is geamputeerd - het euvel waar de Amsterdam Arena de eerste jaren nogal last van had. Dan maar geen WK Voetbal in 2018!

NOC*NSF moet uitkijken

Ook NOC*NSF moet de gevaren van zo'n WK inzien, want als iets funest is voor een lekker sportgevoel is het wel zo'n ultracommercieel festijn dat De Kuip van de kaart veegt. En hoe haal je de Olympische Spelen binnen als je net je eigen bevolking tegen je in het harnas hebt gejaagd? Want dat is een andere ambitie: de Olympische Spelen rond 2028.

Sinds enkele jaren houdt het IOC in kandidaatssteden echter geheime onderzoeken onder de bevolking. Van de ondervraagden wil het Comité weten wat ze ervan vinden als hun land de Olympische Spelen zouden organiseren.

De uitkomst hiervan was één van de redenen waarom New York afviel voor de Spelen van 2012: uit die peiling bleek dat juist in die stad veel tegenstanders woonden. En omdat het IOC geen zin meer heeft in ruzie met het organiserende land is de uitkomst van zo'n onderzoek heel belangrijk geworden. Exit New York.

Een slecht gevoel

Met mij zullen duizenden mensen een razend slecht gevoel krijgen over een eventuele kandidaatstelling voor de Olympische Spelen als zojuist de Kuip is afgebroken. Dat zullen we het IOC dan ook laten weten, waarna alle onderzoeken van NOC*NSF voor niets zijn geweest. En dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest?

Óf er komen plannen voor een WK Voetbal zonder verminkte Kuip óf je lazert maar op met die ambities. Dan sluiten we ons massaal aan bij Franz Beckenbauer, die zegt dat het WK naar Engeland zal gaan.

Zwaaien naar de Kuip

Ik heb al een spandoek klaar, dat ik in 2018 voor de camera's hang als het WK in Engeland is: 'En we zwaaien met zijn allen naar de oude en vertrouwde Kuip.'

Maar als in 2018 toch een WK-wedstrijd is in een gesloopte Kuip hang ik een spandoek op dat Nederland geen zin meer heeft in die Olympische Spelen van 2028. Dan is dat geheime onderzoek helemaal niet meer nodig en gaan die Spelen aan Nederland voorbij.

Sport is oorlog.