Bent u er allemaal klaar voor, actie Het Licht Uit? Spannend hè! Als burgers doen we er eindelijk weer eens toe. Normaal sta je machteloos tegen het grootkapitaal, maar vanavond kunnen we broederlijk een vuist maken. Lichtgebruikers aller landen verenigt u! Door Nico Dijkshoorn

Als een inktzwarte zonsverduistering zal de solidariteit over de aardbol trekken. Europa, Afrika, Amerika wat maakt het uit hoe we er uit zien, wat we geloven en of we besneden zijn of niet. In het donker valt dat allemaal weg.

Moslims en Christenen vallen elkaar huilend in de armen bij het licht van een waxinelichtje. Zo mooi en zo dichtbij is de vrede nog nooit geweest! Het is zo makkelijk! We doen gewoon vijf minuten het licht uit. Zo simpel is het. Een krachtig gebaar. Vijf minuten in het donker gaan zitten voor een beter klimaat.

Nike-zee

Over veertig jaar, als mijn kinderen en kleinkinderen me uit de auto naar het strand van Amersfoort hebben getild en ik uitkijk op de Nike-zee, de oude Noordzee, dan zal ik met opgeheven hoofd kunnen zeggen dat het niet aan mij heeft gelegen. Opa heeft nog keihard geknokt voor het milieu.

´Hoe dan opa? Hebt u dijken verhoogd? Hebt u het IJsselmeer droog staan föhnen?´ ´Nee, rekels, opa heeft op donderdag 1 februari 2007 vijf minuten in het donker gezeten. Allemaal voor jullie. Daar heeft opa ook die rode vlek van in zijn gezicht want rare opa Nico was vergeten dat hij een potje thee op tafel had staan.

Saamhorigheid

Het heeft natuurlijk allemaal geen ene hol geholpen, maar oh kinderen, dat gevoel. Dat je er weer toe deed! Saamhorigheid voelden we weer. Net als de demonstraties tegen kernwapens in de jaren 80. Niemand heeft zich er verder een ruk van aangetrokken en in Noord-Korea knutselen ze nu gezellig een bom in elkaar, maar verdomme, met zo´n bord boven je hoofd dat je tegen dit en dat was, die warmte, daar denkt opa nog graag aan terug.´

De actie is verzonnen door de Fransen. Leuk hè! Verzinnen die ook eens iets nieuws. Dat zit daar maar de eigen literatuur te herkauwen en volwassen Fransen kunnen nog steeds janken om een chanson van een of andere oude bosneuker met een baard. Franse hiphop, het klinkt alsof je popcorn maakt in een kapot geroeste braadpan.

Geniaal

Maar dit is toch weer eens een leuk initiatief. Eerlijk is eerlijk. Het licht uit voor het klimaat. Geniaal in al zijn eenvoud.

Ze hebben het denk ik afgekeken van het Franse platteland. In ruraal Frankrijk wordt uit een soort dwarsigheid het bestaan van de elektriciteit nog steeds ontkend. Als je er met een batterij wordt betrapt dan doen ze de heksenproef. Fransen zitten graag zonder buitenlanders bij kaarslicht om een pan orgaanvlees heen te murmelen over vroeger.

Ontbossing

De Fransen hebben eerst nog allerlei andere acties bedacht. Vijf minuten geen krant lezen tegen de ontbossing, vijf minuten zonder condoom neuken voor de kinderen in Afrika en tegen de islamisering van hun land vijf minuten geen shoarmaschotels bestellen, maar dit was de leukste actie. Geen licht.

Niet doen

Nederland reageert weer ouderwets kneuterig en kleinzielig op deze happening. De regering waarschuwt: `Niet doen, allemaal tegelijk het licht uit doen. de stroom zou wel eens uit kunnen vallen!´ DAT IS HET HELE IDEE STELLETJE IMBECIELEN!´ Jammer dat een prachtig initiatief op deze manier toch weer een beetje zijn glans verliest.

Nostalgie

Maar ik laat me door niets en niemand deze vijf minuten ouderwetse nostalgie afpakken. Neem de dodenherdenking. Dat was vroeger nog gezellig. Stilstaande auto´s, geen gekwek van bejaarden die over het openbaar vervoer stonden te klagen en patrijzen en andere subversieve vogels hielden zelfs hun bek. Dat was echt iets waar je je op verheugde, een dodenherdenking. Nu denkt niemand er meer aan en lult men gewoon door.

Aftellen

Daarom hoop ik dat dit iets jaarlijks wordt. Op 1 februari om vijf voor acht het licht uit voor een beter milieu. In het donker zitten en denken, ik doe er toe. Met zijn allen aftellen en dan in een zee van licht de rest van het jaar weer volop drijfgassen de atmosfeer in pompen en in onafzienbare files naar slechte radio luisteren. Vijf minuten bezinning, de rest van het jaar Sodom en Gomorra. Het is een beginnetje.

Meer acties volgen. Op 15 juli 2007 de volgende Franse actie. Gaan ze proberen dertig seconden aardig te doen tegen toeristen.