Vrijdag opent in Groningen de eerste apotheek die zich richt op het verstrekken van wietproducten voor medisch gebruik. Medicinale cannabis is al veel langer in trek. Door Anno.

Mensen met migraine, multiple sclerose, bestralingsziekten of chronische zenuwpijn hoef je het niet te vertellen: een blow'tje werkt uitstekend tegen verschillende klachten. Voor hen is het goed dat er sinds 1 september 2003 op doktersrecept medicinale cannabis verkocht wordt. In Groningen is zelfs een speciale wietapotheek te vinden.

Cannabis

Maar als het zo goed werkt, waarom was het dan niet veel eerder verkrijgbaar? Medicinaal gebruik van cannabis was namelijk bij de Romeinen en in India al bekend. En ook in eigen land stonden cannabisextracten in elke apothekerskast.

Vanaf de negentiende eeuw tot aan 1958 werden die gebruikt in geneesmiddelen tegen krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine. Pas toen door de chemische indrustrie betere geneesmiddelen werden ontwikkeld, raakte cannabis uit beeld.

Coffeeshop

In 1972 kwam marihuana om heel andere redenen terug. In dat jaar werd de eerste coffeeshop opgericht en begon cannabis aan een opmars als populaire softdrug. Wiet werd niet langer geassocieerd met medisch maar met recreatief gebruik. Doordat ook de handel in softdrugs en daarmee de criminaliteit toenam, kreeg cannabis een slechte naam. Hierdoor hadden politici moeite het drugsbeleid in de wereld uit te leggen.

Wetenschappers vonden het lastig de medicinale werking van cannabis echt aan te tonen: omdat de kwaliteit en samenstelling van wiet in Nederland zo wisselde, kon er geen onderzoek mee gedaan worden. Zo werd bijna vergeten dat je er zieke mensen een groot plezier mee doet.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Surf naar de site www.anno.nl.