We doen het goed in Afghanistan! Leuk hè! Er is nog niemand dood door pief paf poef. De lieve vrede bewaren, eigenlijk zit het ons in het bloed. Bloed dat niet meer vloeit. Dankzij ons! Door Nico Dijkshoorn

Dit was net het steuntje in de rug dat onze mannen daar nodig hadden. Werden we eerst nog door de hele wereld uitgelachen om onze premier, verguisd om Srebenica en keek men argwanend naar de politieke koers van Nederland, nu zetten we Nederland eindelijk eens goed op de kaart.

Onmenselijke omstandigheden

Lovende reacties uit het buitenland. Men roemt onze missie in Uruzgan. Ja ik zeg onze missie, want het zijn ook mijn jongens daar. Ga er aan staan! Zand, zon, geen zee, maar twee uur per dag contact met je familie via een webcam en maar eens in de twee weken een optreden van een c-artiest. Het zijn onmenselijke omstandigheden. Je wenst het je ergste vijand, de Taliban bijvoorbeeld, niet eens toe.

Yanks

Ja, ik ben trots. Nederland heeft de rug recht gehouden en bewust niet gekozen voor het agressiemodel, zoals de Canadezen en de Amerikanen dat hanteren. Die vragen aan de plaatselijke bevolking: 'Hé baard, zit je bij de Taliban? Hé baard, ik vraag je wat, zit je bij de Taliban?' en als ze nee schudden jassen die yanks ze meteen een kogel door hun hoofd, want het ook nog eens ontkennen, kwader kan je ze niet krijgen.

Nee, dan Nederland! Gevoel, inlevingsvermogen, dat zijn de toverwoorden. Het poldermodel midden in de woestijn. Een enorm stuk communicatie naar de autochtone bevolking toe. Militaire actie, ze willen het woord niet eens horen. Nederland is bezig met de actie Earl Grey Forever.

Thee

Thee drinken is het geheime wapen. Briljant. Daar waar de yanks van zestien kilometer afstand radargestuurd een oor van een theekopje afschieten, daar hebben de Nederlandse militairen vooruitgeschoven controleposten ingericht als theehuisjes met een kleine lunchkaart.

En het werkt. Van heinde en ver stromen ze toe, de Talibanstrijders, zo ver mogelijk weg bij die naarlingen van een Engelsen en Amerikanen. Wat zullen ze oorlogen en martelen als ze lekker aan een high tea kunnen zitten?

Hairy Mountain Mix

Beetje aan een garnalenkroketje knabbelen met een loungeplaatje op, dat is toch veel leuker dan mensen het hoofd afzagen. Het werkt als een trein. Ze dragen ook geen bivakmutsen meer de Talibanstrijders, omdat dat zo lastig drinken is.

Aan alles is gedacht. Het is van te voren in Nederland helemaal uitgewerkt. Ze serveren theesoorten die aansluiten bij de smaak van de plaatselijke Taliban. Red Blend Original en Hairy Mountain Mix bijvoorbeeld.

Hadden we dit maar eerder geweten, dan waren er zoveel levens gespaard. Van Gogh, hij had niet zo geforceerd de waarheid moeten willen vertellen maar had gewoon een theehuis in het Vondelpark moeten gaan runnen. Een stukje dialoog met een stuk cake er bij, dát is modern de dialoog zoeken. En nee, dan geen menuteksten op de rug van je personeel projecteren. Eerbied, daar gaat het om.

Discobowlen

Ik heb begrepen dat de Nederlandse militaire top enthousiast is en binnen enkele maanden met nog meer Typical Dutch Mission acties komt. Net iets buiten het kamp is er vanaf februari iedere eerste maandag van de maand discobowlen voor Talibanstrijders.

Mensen die met een hoofd onder hun arm naar binnen willen worden geweigerd. Ja, dat is de Hollandse lijn! Je in de mensen verplaatsen, maar wel duidelijk zijn. Onze pantservoertuigen zullen door verschillende kunstenaars worden beschilderd. Het thema: Thee Uit Alle Windstreken.

Iedere laatste donderdag van de maand Karaoke avonden en natuurlijk een speciale versie van onze Glazen Huis Actie. Drie bekende moslim DJ's in een glazen huis net buiten het kamp zamelen geld in voor betaalbare espressoapparaten.

Nederland heeft geleerd van Srebenica. Wegkijken en in besloten kring de polonaise dansen is er niet meer bij. Onderuitgezakt in een kussen aan een Talibanstrijder vragen of hij de gedroogde vruchtenmelange even door wil geven, dát is de nieuwe lijn. Alleen in Nederland wordt zoiets verzonnen.

En het is een succes. Uit het hele land stromen theeliefhebbers toe. Een verdiend succes! Trots, gloeit in mijn lichaam. Alsof ik een slok te hete thee heb genomen.