Gokkend Nederland zet massaal in op de val van Tien, zo was vorige week in het nieuws. Niet minder dan 62 procent voorspelt dat de zender het eind van dit jaar niet haalt. Tot kortgeleden zou het jammer zijn mocht dat daadwerkelijk gebeuren. Door Paul de Lange.

Al was het maar omdat Talpa/Tien in zijn korte bestaan zo'n beetje evenveel kwaliteitsdrama produceerde als alle andere omroepen in dezelfde periode bij elkaar.

Series als Man & Paard, Gooische Vrouwen en Lieve Lust waren stuk voor stuk prima te pruimen. Maar wie de nieuwe programmering op de dinsdagavond heeft gezien, kan weinig anders dan zich achter het standpunt van de gokkende meerderheid scharen.

Zuipende Bonnie

Die avond begint met Het Glas Is Half Vol. Dat is precies wat je ervan kan verwachten: een kansloos zuipende Bonnie St. Claire en een kansloos flirtende Viola Holt. De twee worden feestvloeren op gestuurd in de ijdele hoop dat er vanzelf een soort tweede Joling & Gordon Over De Vloer ontstaat.

Door gebrek aan het geringste greintje chemie tussen de dames gebeurt dat niet. Het programma lijkt vooral bedoeld om het Koefnoen dit jaar niet al te moeilijk te maken.

Showbusiness

Zit achter Het Glas Is Half Vol nog het idee om voort te borduren op een eerder succes, het is een raadsel welk idee er zit achter het erna geprogrammeerde There's No Business Like Showbusiness. Daarin worden B-artiesten gevolgd die het schnabbelcircuit afstruinen.

Terwijl op de achtergrond Jacques Herb (nogal onsmakelijk gehuld in slechts een zwembroek) de tuin verzorgt, legt zijn vrouw uit hoe afwisselend dat circuit is. Geen dag is hetzelfde, want Jacques zingt Manuela op feesten, Jacques zingt Manuela op partijen en Jacques zingt Manuela op begrafenissen.

Bef

Heeft Herb tenminste nog een hit, voor de tweede artiest die centraal staat gaat dat niet eens op. Haar naam is Jennifer, maar ze is beter bekend als Bef, de voormalig assistente van het schuinemoppentappende tv-konijn Ab Normaal. Bef kan naar eigen zeggen niet zingen, maar vertolkt toch nummers als Mama, Waar Is Mijn String?

Ook de schaduwzijden van het artiestenleven worden niet geschuwd: Bef is wel eens onzedelijk betast door mannen die haar toegankelijkheid misbruikten. Dat de kijker niet denkt dat het leven van een artiest alleen maar lollig is.

Pensioenen

Niemand zal artiesten misgunnen dat ze hun pensioen bijeenharken met schnabbels. En dat je daarmee af en toe op een receptie, of desnoods bij een begrafenis, te maken krijgt: ok. Maar waarom daarover een tv-programma maken? En waarom daarin de ex-assistente van een konijn volgen?

Zwalkende Tien

Het zwalkende Tien lijkt de fase van het paniekvoetbal definitief voorbij. Het Glas Is Half Vol en There's No Business Like Showbusiness duiden op pure harakiriprogammering. Theorie: John de Mol zet vanaf nu programma's neer die wel zo slecht moéten scoren dat hij over een tijdje met goed fatsoen de stekker uit Tien kan trekken. Het is vooral jammer dat dat zo langzamerhand niet meer spijtig kan worden genoemd.

Het Glas Is Half Vol, dinsdag 20.30 uur, Tien
There's No Business Like Showbusiness, dinsdag 21.00 uur, Tien