Sinds vorige week is het van oorsprong Britse Grumpy Old Women op Net5 te zien. Hoe pijnlijk een Nederlandse variant op een BBC-programma kan mislukken. Door Paul de Lange

Stel je voor dat Statler en Waldorf, de opaatjes uit de Muppetshow, een eigen tv-programma zouden hebben waarin ze het moderne leven kritisch becommentariëren. Dan heb je een aardig beeld van de allesbepalende toon in Grumpy Old Men, een pareltje dat de BBC sinds drie jaar met een zekere regelmaat uitzendt.

Met dit verschil dat niet twee opaatjes die kritische kanttekeningen maken, maar een keur aan bekende Britse mannen van middelbare leeftijd. De Grumpy Old Men kunnen het moderne leven nauwelijks aan; ze schieten in de stress door nieuwe technologische snufjes en willen hun simpele leventje van een jaar of tien, twintig geleden terug.

Beurtelings hekelen ze, met toenemende boosheid, kleine dingetjes die hen irriteren. Van weermannen die vertellen wat het weer vandaag was ("ik weet verdomme ook wel dat het vandaag de hele dag regende"), via volwassen skateboarders ("doe dat als je twaalf bent ofzo, je maakt op niemand indruk, ga een baan zoeken") tot cassières die naambordjes dragen ("waarom is totaal onduidelijk, en als je ze bij hun naam noemt, verdenken ze je ervan naar hun tieten te kijken").

Tongue-in-cheek

Het idee leent zich bij uitstek voor een Britse aanpak: tongue-in-cheek-humor en meesterschap in het uitdiepen van irritaties - die zelfs herkenbaar zijn als je (nog) geen Grumpy Old Man bent. Verwonderlijk is het daarom niet alleen dat Net5 een Nederlandse versie van het programma aandurft, maar gelijk een met vrouwen in plaats van mannen.

De Britse vrouwenvariant beklijfde namelijk al een stuk minder dan die met mannen. Maar de Nederlandse Grumpy Old Women grossieren werkelijk in cliché-onderwerpen en nietszeggende citaten. Yvonne van den Hurk schrikt als ze in de spiegel kijkt. Marian Mudder heeft een hekel aan Kerst omdat je dan verplicht gezellig moet doen. En Nelleke van der Krogt vindt een string niet lekker zitten. Driemaal goh.

Wijvengezeik

Waar het ouwelullengezeik van de Grumpy Old Men binnen een aflevering snel schakelt tussen verschillende, spitsvondige onderwerpen, gaat het wijvengezeik op Net5 in de eerste aflevering vrijwel alleen maar over uiterlijk en shoppen. Vrouwen van boven de 35 kunnen geen modieuze kleren in hun maat vinden, sterker: de modewereld is een complot tegen de oudere vrouw. En plastische chirurgie een door mannen opgelegde uitvinding.

Want dat blijkt een andere grote irritatie voor vrouwen van middelbare leeftijd: mannen, en dan vooral mannen die niet meer naar ze omkijken. Die zullen dan ook hard worden aangepakt in de tweede aflevering van Grumpy Old Women, zo belooft de voice-over vlak voordat er maar weer eens een Olaz-commercial tegenaan wordt gegooid.

Grumpy Old Women is een pijnlijk niet grappige poging om een Brits succes te vertalen. Bevreemding wekt dat nauwelijks. Mannen zijn humoristischer dan vrouwen, en Britten zijn humoristischer dan Nederlanders. Grumpy Old Women is dus niks en wordt dus ook niks.

Grumpy Old Women, Net5, woensdag 22.10 uur

Doe de Grumpy test