Een programma met alleen maar vrouwelijke gasten, werkt dat? Wel als presentator Paul de Leeuw in een vrije rol vaten olie op ontbrandende vuurtjes gooit. Door Paul de Lange

Voor het eerst een tv-programma met alleen maar vrouwelijke gasten. Dankzij die vermeende primeur kreeg Parla, een discussieprogramma onder leiding van Jort Kelder, recent een golfje publiciteit. Vreemd, want de dag ervoor was de eerste uitzending van Ranking The Stars. Met alleen maar vrouwelijke gasten.

En niet zomaar lukraak wat vrouwen: de tien geselecteerde dames nemen het gros van het Nederlandse glamournieuws voor hun rekening. Opvallendste afwezige is Mariska Hulscher, maar die wordt dan ook bij zo'n beetje elke vraag genoemd als het eigenlijke nummer een antwoord.

Munitie

Want Ranking The Stars is een quiz waarbij de kandidaten elkaar moeten rangschikken op valse vragen als: met wie zou je niét willen trouwen? Hun antwoorden worden vergeleken met die van honderd mannen. Tot zover het quizelement, want dit doet er verder nauwelijks toe: de vragen bieden slechts munitie om elkaar flink in de haren te vliegen en sappige anekdotes te ontlokken.

Zo verwoordt Chantal Janzen beeldend het bitse imago van Victoria Koblenko: “volgens mij denken mannen over jou: als je niet presteert in bed, dan bijt ze je pik eraf.” En blijkt diezelfde Chantal Janzen geenszins het brave meisje waar veel mannen haar voor houden: ladderzat thuiskomend kan zij de brievenbus volkotsen alvorens de kledingkast onder te plassen.

Leuk feestje

Het gaat dus allemaal nergens over, maar het levert wel een leuk feestje op. Zo'n feestje waarop de gasten zich, achteraf gezien, iets te veel hebben laten gaan. Dat iedere deelneemster een fles champagne voor haar neus heeft, wil daarbij ook wel helpen.

Toch is het vooral dankzij Paul de Leeuw dat Ranking The Stars regelmatig de beoogde gulle lach scoort. Op elk vuurtje dat dreigt te ontbranden gooit De Leeuw een vat olie. Hij is dit jaar onbetwist in vorm in zijn eigen show Mooi! Weer de Leeuw, maar gedraagt zich bij BNN nog net iets onbeschroomder. Met als doel de kippen in zijn kippenhok alleen maar harder te laten kakelen.

Zijn uitstapje doet denken aan dat van Willem Ruis in Vijf Tegen Vijf. Bij die quiz kon Ruis veel losser zijn dan in grote spelshows, omdat de spelmomenten niet werden onderbroken door serieuze liedjes. Hoe groot zijn vakmanschap zelfs in die onbeduidend ogende quiz was, bleek pas later toen een stoet aan opvolgers (Peter Jan Rens, Gordon, Winston Gerschtanowitz) er geen succes van wist te maken.

Knipoog

Vijf Tegen Vijf ging niet de geschiedenis als Ruis' meest memorabele programma, en dat zal voor De Leeuw met Ranking The Stars eveneens gelden. Maar voor de kijker is het smullen dat vakmannen dergelijke uitstapjes maken. Dat De Leeuw bij het uitreiken van de onzinnige prijzen een eigen interpretatie weggeeft van Pierre van Ostade, de vaste voice over van Ruis, is een mooie knipoog naar de vroeg overleden showmaster.

Ranking the Stars, vrijdag 20.30 uur, BNN, Nederland 3
Parla, zaterdag 21.20 uur, KRO, Nederland 2