Raymond van Barneveld zou hebben gezegd dat hij zichzelf schaart onder de beste Nederlandse sporters aller tijden. Alleen het idee al! Van Barneveld is namelijk de Allerbeste Aller Tijden - samen met Anton Geesink. Door Jurryt van de Vooren / Weblog over Sportgeschiedenis.

Jottem! Lijstjes en vergelijkingen over wie de beste of slechtste is. Dat is altijd lachen, omdat iedereen er anders tegenaan kijkt. En volgens Studio Sport woensdagavond zou Van Barneveld in een Britse krant hebben gezegd dat hij zichzelf schaart tot de Top Drie van Nederlands beste sporters aller tijden. Alleen Johan Cruijff en Marco van Basten duldt hij boven zich. Discussie! Debat!

De darter onderschat zichzelf schromelijk, want hij heeft een prestatie geleverd, waar Cruijff en Van Basten niet aan kunnen tippen. De enige sporters, die op dezelfde hoogte staan als de Hagenees zijn Anton Geesink en het Nederlands voetbalelftal van 1913. Gemakshalve ga ik ervan uit dat de lezers nu op zijn minst een verklaring willen.

Welkom

Om te beginnen heet ik u allen van harte welkom in de wereld van sportgeschiedenis. Die hebben we nodig om Van Barneveld op het hoogste schavot te zetten – zonder ironie. Want wat is er zo speciaal aan de genoemde sportmannen?

Ze beoefenen of beoefenden allemaal een sport, die in hun tijd nog lang niet zo populair was als tegenwoordig. Van Barneveld gaf ons darts, Geesink gaf ons judo en het Oranje van 1913 gaf ons voetbal. Dat deden ze door als eerste Nederlander op het hoogste niveau een tegenstander te verslaan uit het land waar die sport vandaan komt. Daarmee versloegen de kinderen in feite hun ouders en dat betekende in alle gevallen een doorbraak van die sport.

Engeland

Het voetbal zo’n honderd jaar geleden was in Nederland een geinig tijdverdrijf, maar speelde een kleine rol op internationaal gebied. Op 24 maart 1913 versloeg het Nederlands Elftal voor de eerste keer het nationale team van Engeland.

Het waren dan wel de amateurs, maar toch. Het feest dat losbarstte onder de 16.000 toeschouwers – onder wie heel wat in omliggende bomen - leek op een puber die voor de eerste keer op vakantie mag zonder paps en mams. Nederland deed eindelijk mee en we zijn er nog steeds goed in.

Anton Geesink

In 1964 won Anton Geesink de gouden judomedaille op de Olympische Spelen in Tokio, dus in het hart van de leeuw. De Japanners kunnen er nu nog om treuren, maar in Nederland betekende dit de definitieve vestiging van judo als sport. En we zijn er nog steeds goed in.

En dan natuurlijk Raymond van Barneveld, die in 1998 de Embassy won als eerste darter, die niet van het Engelse continent kwam. De Britten bleven achter met wéér een sport die ze hadden uitgevonden, maar niet meer beheersten. En we zijn er nog steeds goed in.

Ieder zijn eigen invalshoek

U heeft nu kennisgemaakt met het gezichtspunt van een sporthistoricus. Johan Cruijff en Marco van Basten hebben ook het een en ander betekend voor de populariteit van hun sport, maar hebben niet als eerste ooit een tegenstander verslagen uit het land, waar voetbal vandaan komt. Dat was al in 1913 gebeurd, weten we nu.

Iedereen kiest zijn eigen invalshoek en voorkeur als het gaat om wie zichzelf de beste sporter aller tijden mag noemen. Gelukkig bestaan er geen regels om dit voor eens en altijd vast te leggen.

Oranje van 1913, Anton Geesink en Raymond van Barneveld wil ik vanaf hier toch nog extra bedanken voor hun doorslaggevende rol in de ontwikkeling van hun sporten. En u zoekt maar lekker naar uw eigen favorieten.