Bij de EO doen ze tegenwoordig aan seks voor het kerkelijk huwelijk, terwijl bij Tien wekelijks op traditionele wijze wordt getrouwd. Hoezo de verschillen tussen de publieke en commerciële omroep vervagen? Door Paul de Lange

Grotere tegenpolen dan de EO en Tien (voorheen Talpa) zijn nauwelijks denkbaar: de vroomste publieke omroep versus de commerciële omroep die het verst gaat in nietsontziende sensatiezucht. Des te interessanter is het om te zien hoe verschillend ze sinds kort het thema trouwen uitdiepen in respectievelijk Huize Huisman en De Bruiloft Van.

Wat opvalt is dat de EO zich allesbehalve beperkt tot kerkelijke koppels die seks tot na het kerkelijk huwelijk bewaren. Zo trouwt Marianne met de Egyptische Ahmed, die even jong blijkt te zijn als de zonen van zijn bruid. De nacht voor de bruiloft accepteert het paar ook nog eens de kamer met tweepersoonsbed die ze wordt aangeboden. Nou niet bepaald het prototype christelijke stel dat je bij de EO verwacht te zien.

Huisman

Voor zover dat stel aan bod komt dan, want zelfs op het matig bekeken Nederland 2 kan presentator Henny Huisman het niet laten zelf de hoofdrol op te eisen. Het liefst posteert de gewezen showmaster zich tussen de twee geliefden in, en als dat niet lukt zorgt hij ervoor dat hij het dichtst van iedereen bij de camera staat.

Medelijden

Bij de huwelijksceremonie krijg je als vanzelf medelijden met Ahmed. Dat je schoonvader je bruid weggeeft: ok. Maar Henny Huisman die zoiets doet, dat wenst zelfs Geert Wilders geen buitenlander toe. Ook tijdens de plechtigheid moet en zal Huisman de aandacht trekken, als een soort wethouder Hekking voor al uw feesten en partijen.

In dat opzicht is het verfrissend dat De Bruiloft Van zonder presentator te werk gaat. Elke doordeweekse dag registreert het programma een andere bruiloft en geeft zo een aardig beeld hoe uiteenlopend Nederlanders tegenwoordig trouwen. Er komen homohuwelijken langs, alsook internethuwelijken en uithuwelijken.

Daardoor verschillen de afleveringen sterk. De ene dag ontwikkel je snel sympathie voor het bruidspaar, maar vaker voelt het alsof je aanwezig bent bij zo'n bruiloft waarvan je je afvraagt waarom je in godsnaam bent uitgenodigd, en dan ook nog eens de hele dag.

Cadeautje van God

Het opvallendste is toch wel dat er bij De Bruiloft Van vaker volgens christelijke tradities (of in ieder geval traditioneel) wordt getrouwd dan bij de EO. Regelmatig gaat het om koppels die nog geen seks hebben gehad en die dat, geheel in EO-taal, als een 'cadeautje van God' zien.

Maar de grootste pre van De Bruiloft Van ten opzichte van Huize Huisman is de afwezigheid van een presentator. Een voice over geeft met gepaste afstand commentaar op een intieme gebeurtenis. Dat Tien daarmee via een omweg de overbodigheid van Henny Huisman aantoont, mag zonder meer de eerste verdienste van de vers omgedoopte zender worden genoemd.

Huize Huisman, dinsdag 20.27 uur, EO, Nederland 2
De Bruiloft van, elke werkdag 19.00 uur, Tien