Het kabinet Balkenende heeft weer een verrassende wending gegeven aan de constitutionele crisis over het al dan niet uitzetten van asielzoekers. Het kabinet besloot de Tweede kamer tegemoet te komen, terwijl de VVD-minister mochten verklaren het daarmee fundamenteel oneens te zijn. Het meest bizarre is wel dat Verdonk gewoon mag aanblijven, ondanks een motie van afkeuring. Door Christiaan Alberdingk Thijm

Hij zei het als een echte jurist. De meerderheid van het kabinet (lees: de CDA-ministers) vond dat de VVD-ministers moesten blijven. De wens van de meerderheid vormt het kabinetsbeleid, waar de minderheid zich naar moet schikken. Dat betekent dat ook de VVD-ministers achter het besluit staan dat ze aanblijven. Aldus Jan-Peter Balkenende.

In normale tijden zou daar de kous mee af zijn. Maar sinds het aantreden van JPB weten we: het wordt nooit meer normaal. Dus mochten VVD-ministers Zalm en Verdonk openlijk verklaren liever te zijn opgestapt. En, o ja, de beslissing van de CDA-ministers om de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers te staken, daar zijn wij het helemaal niet mee eens.

Het kabinet spreekt met één mond, maar heeft blijkbaar vele gezichten. De Tweede Kamer kon niet anders dan het allemaal “in het landsbelang” te accepteren. Een demissionair kabinet kan je niet naar huis sturen, ook al maakt het zich volstrekt belachelijk.

De openlijke tweespalt in het kabinet is niet eens wat mij het meeste heeft verbaasd aan wat met gevoel voor drama de “grootste constitutionele crisis ooit” werd genoemd. Het meest verbazingwekkend vind ik dat ijzeren Rita op het pluche kan blijven zitten alsof er niets aan de hand is. Als wij de staatsrechtgeleerden mogen geloven is het nog nooit voorgekomen dat een minister na een motie van afkeuring van de Tweede Kamer gewoon is aangebleven. Rita lapt de staatsrechtelijke regels aan haar laars. Voor een politicus die er prat op gaat niets anders te doen dan plichtsgetrouw de regels uit te voeren — “regels zijn regels” — is dat opmerkelijk.

Het is misschien niet zo aardig om te zeggen, maar ik denk dat ze niet helemaal in orde is, onze Rita. Ze heeft ook zo’n rare blik in haar ogen als ze in de wandelgangen wordt geïnterviewd. Dan kijkt ze zo’n beetje omhoog vanachter een lok om heel kordaat drie keer “euh” te zeggen. Wat ze met Ayaan Hirsi Ali heeft gedaan, dat is toch heel merkwaardig. En laatst met die zelfverkiezing tot partijleider, terwijl in de belendende kamer afscheid werd genomen van een groot deel van de VVD-fractie. Dat is toch eigenlijk heel vreemd. De stoïcijnse wijze waarop ze Taïda Pasic het land uit heeft gezet. Kalou die geen Nederlander mocht zijn. Daarmee slaat ze de plank toch steeds mis?

Ik heb gelezen over een stoornis die gekenmerkt wordt door drie afwijkingen die in voortdurende wisselwerking zijn met elkaar: afwijkingen in communicatie (zowel verbaal als nonverbaal), afwijkingen in de verbeelding (blindheid voor de context) en afwijkingen in sociale interacties (met name met betrekking tot wederkerigheid). Die diagnose lijkt geschreven voor Rita Verdonk. Een geruststelling: het kan behandeld worden.