Ik heb spijt dat ik heb gestemd. Alles in de politiek verloopt inmiddels weer volgens de vertouwde patronen. Elkaar dekken, loeren, tactisch stemmen en slim formuleren. We zijn weer helemaal terug bij af. Door Nico Dijkshoorn.

Tijdens de verkiezingscampagnes hebben we de kudde wolven in schaapskleren langs zien draven. Och wat hielden ze opeens van ons, van hun volk. Wat zochten ze ons ook op. Je kon geen preitje gaan kopen bij de supermarkt of daar stond Wouter Bos weer met zo'n Jan Met Pet smoel druk te lullen met de mensen in het land.

Prei

"Wat kost dat nou een prei? Zo duur? Een schande. De PvdA is voor goedkopere prei voor iedereen. Het CDA heeft de prei willens en wetens onbetaalbaar gemaakt voor arbeiders als u."

Ja, ze wisten ons een maandje lang opeens goed te vinden. Niets was te gek. En werd je niet op straat aangesproken dan zaten de politici ´s avonds opeens aan een presentatiedesk van je favoriete televisieprogramma heel hard te lachen om een grapje dat iemand anders voor ze had geschreven.

Blinde allochtonen

Oh wat lieten ze zich met groot genoegen in belachelijke decortje proppen om de discussie aan te gaan met jongeren, zwakzinnigen, blinde allochtonen, de Chinese derde generatie, buurtwerkers en draaideurcriminelen. Al moesten ze aan hun voeten omgekeerd in een bak vla hangen, ze deden het. Alles voor de stemmen!

Topoverleg was er als Balkenende iets zakte in de peilingen. 'JP, ja hier je mediavoorlichter. Kan jij morgen weer eens ergens op je bek gaan? Nee, echt op je bek. Precies. Dus heel onnozel even ergens op gaan staan, een skateboard of rolschaatsen en dan een beetje dom kijken en pang op je rug vallen.'

Verdikkeme

'Net als vorige keer ja. Een beetje met die armpjes zwaaien en dan ´verdikkeme´ zeggen, dat deed het heel goed. OK, prima, even kijken, je bent morgen op de visafslag van IJmuiden. Kan je daar je nek niet even breken over een tonnetje haring of achterover vallen in een bak met makreel? Ja? OK, helemaal toppie. Doe dan een licht kostuum aan, dat contrasteert mooi met die donkere makreel. Succes!!'

Dat soort gedoe. Het kon niet op. Alles voor het volk. Alles voor een zeteltje. Tot letterlijk een minuut na de verkiezingsuitslag. Oh wat zaten ze tijdens het slotdebat meteen weer argwanend aan tafel en wat vond men elkaar alweer moeiteloos in de argwaan naar Wilders toen en wat verlangden ze allemaal weer naar morgen, als alles weer normaal zou zijn.

Stinkende kiesvolk

Zij, de onbereikbare en ongenaakbare politici en wij gewoon weer het stinkende kiesvolk waar ze gelukkig maar één keer per vier jaar mee om hoefden te gaan.

Generaal pardon

Dinsdag en woensdag, tijdens de verschillende uitzendingen rond het debat over het generaal pardon, werd pas echt duidelijk dat alles hetzelfde is gebleven en zal blijven. Het was een vertrouwde avond. Je keek als kiezer verbijsterd naar de omfloerste slapheid waarmee Rita Verdonk werd ondervraagd.

Deskundigen werden het er in de pauze niet over eens wat nu precies dat woordje ´afkeuring´ precies inhield. Balkenende had heel slim het woord ´beraadslagen´ gebruikt wat weer zou kunnen slaan op het negeren van deze motie. Worden er nou wel of geen kinderen uitgezet?

Ferry Mingelen

Naar binnen gericht geouwehoer van mensen die politiek als vak hebben. Niets is erger om naar te kijken. En kijk, wat holden ze opeens hard bij Ferry Mingelen vandaan, daar waar ze twee maanden geleden nog het liefst de hele dag achter op zijn rug zaten.

Donner liep de 100 meter in 10.23 toen hij Mingelen met een microfoon zag naderen. Geen behoefte aan uitleg. De enorme bereidwilligheid om met wie dan ook te spreken is ingeruild door twee bodyguards die vervelende media letterlijk de wandelgangen uitdrukken.

De boodschap; we hebben ons portie betrokkenheid en medeleven weer getoond. Kop dichthouden, niet zeuren en blij zijn als we zes nietszeggende woorden spreken, stelletje plebs.

Nieuwe eerlijkheid

Ik verklaar de politiek definitief voor dood. Ik ga me richten op belangrijker zaken. Waarom lukt het bijvoorbeeld nooit om Rösti zo te bakken dat het een koek wordt, net als in de reclame? Waarom ruiken honden in een lift altijd aan mijn kruis? Waarom moet aardappel anders?

Ik ben uw dienaar. Dijkshoorn voor de nieuwe eerlijkheid.