't Schaep Met De 5 Pooten is na 37 jaar terug op de buis. Kan de remake opboksen tegen een origineel dat een bijzondere plek in het collectieve geheugen heeft veroverd? Door Paul de Lange

Een kleurrijk gebouw aan de rand van het Mediapark herbergt sinds vorige week zevenhonderdduizend uur aan audiovisueel archiefmateriaal. En daarmee het collectieve geheugen van Nederland, zo claimde Beeld en Geluid-directeur Edwin van Huis tegenover Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Jordaan

Dat die claim niet helemaal opgaat, bewijzen juist de programma's die niet bewaard zijn gebleven, zoals ´t Schaep Met De 5 Pooten. In de herinnering van vijftigplussers is die serie allesbehalve verloren gegaan. De KRO poogt daar recht aan te doen door met de remake in de buurt van het origineel te blijven. Met als setting een café in de Jordaan waar vaste klanten de veranderende tijdgeest van eind jaren zestig becommentariëren.

Het is aardig om daar met de kennis van nu naar te kijken. De hoopvolle blik op het nieuw te bouwen Almere en de Bijlmer geven de verhaaltjes een prettig ironische onderlaag.

Kont knijpen

Ook zijn de meeste personen op hun plek. Loes Luca en Jenny Arean zie je zo in de Jordaan lopen; ze staan dicht bij types die in café Nol jongemannen in hun kont knijpen. En dat er achteraf gezien ineens een nicht (Marc-Marie Huijbregts) achter de bar staat, is ook niet zo vreemd. Met de kennis van nu stond er in de persoon van Leen Jongewaard immers ook al een nicht achter de bar.

Affaires

Wie minder in het plaatje past, is Pierre Bokma. Niet eens zozeer omdat je zijn hoofd niet verwacht achter de tapkast van een Amsterdams café, maar meer nog omdat hij in de serie iets dreigt te krijgen met Loes Luca. Over het collectief geheugen gesproken: zoiets vloekt met herinneringen aan eerdere affaires op het scherm tussen Bokma en begeerlijker dames als Kim van Kooten en Esmée de la Bretonière.

Toch kan een beetje serie één dissonante casting wel hebben. 't Schaep anno nu is dan ook best amusant om te zien. Maar op de een of andere manier springt het er niet uit zoals 't Schaep er in 1969 volgens de overlevering uitgesprongen moet hebben. Het is toch een beetje alsof je de Amsterdamse versie van Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon zit te kijken, maar dan met pakkende liedjes.

Legende

Misschien was 't Schaep van 1969 beter dan dat van nu, misschien ook wel niet. Het zou goed kunnen dat de oude serie in de geheugens van vijftigplussers is uitgegroeid tot een buitenproportionele legende. In de hoofden van de kijkers zit dan ook het eigenlijke collectieve geheugen.

Het archief van Beeld en Geluid vormt daarvan de reality check. En vaak valt die realiteit tegen. Dus mochten op miraculeuze wijze de banden van 't Schaep ooit nog opduiken: laat ze lekker liggen.

´t Schaep met de 5 pooten, KRO, Nederland 1, zondag 21.05 uur